* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Lidija Podlesnik

1420 TRBOVLJE, Pod Ostrim vrhom 44
Telefon: (0601) 22 204

Filozofska fakulteta v Ljubljani, samostojna muzikologija, B - filozofija

Delati si §elim predvsem na podroŸju estetsko - auditivne kulture in glasbene pedagogike, radia, TV ....
V rojstnem kraju, Trbovljah,sem obiskovala osnovno çolo, glasbeno çolo in Mladinski pevski zbor, in pri tem sem za devetletno redno prepevanje prejela bronasto Gallusovo znaŸko. UŸenje glasbe sem nadaljevala na Srednji glasbeni in baletni çoli v Ljubljani, smer inçtrumentalistka-pianistka, ter konŸala s çtudijem na Akademiji za glasbo v Ljubljani, smer glasbena pedagogika. Z vpisom na Filozofsko fakulteto sem hotela praktiŸno ukvarjanje z glasbo obogatiti çe z znanstvenim prijemom, s katerim se ukvarjajo na oddelku za muzikologijo. Vzporedno z muzikologijo sem vpisala smer filozofija, ki mi omogoŸa ukvarjanje na podroŸju estetike glasbe, zanjo si §elim, da bi v prihodnosti postala samostojni predmet mojega nadaljnjega strokovnega delovanja.

Moje dodatno spopolnjevanje vsebuje poleg obiskovanja jezikovnih teŸajev nemçŸine in glasbenih seminarjev, ukvarjanje z gibom, iskanje povezav in dopolnjevanje glasbe z gibom, in tudi prepoznavanje pomena giba v vsakdanjem §ivljenju. Z diplomsko nalogo na Akademiji za glasbo z naslovom Umetnost Ÿasa in prostora sem hotela poudariti pomen poznavanja in vkljuŸevanja gibnega izra§anja v çolske ure prihodnjih glasbenih pedagogov. V ta namen sem se vpisala na baletno çolo na Vegovi v Ljubljani, zdaj jo obiskujem peto leto, v çolskem letu 1993/94 pa sem na isti çoli tudi korepetirala prvi razred baleta.

Pedagoçke izkuçnje si pridobivam obŸasno s pouŸevanjem nauka o glasbi na Glasbeni çoli Franceta æturma v Ljubljani, nekaj izkuçenj z delom pa imam tudi na radiu, kjer sem izbirala glasbeno opremo oddaj na Igranem programu Radia Ljubljana. V prihodnje bi se na radiu rada preskusila v oblikovanju oddaj o slovenski umetniçki glasbi.

S pridobljeno izobrazbo in delovnimi izkuçnjami bi rada v prihodnje kar najbolj uspeçno in ustvarjalno zapolnila prostor v kulturi, predvsem kot povezovalni Ÿlen med ustvarjalnostjo, znanostjo in recepcijo glasbe. Predvsem me zanima harmoniŸna povezava avditivne kultiviranosti z estetiko giba, dr§e in komuniciranja; namen te je doseganje sploçne estetsko-umetniçke ozaveçŸenosti, ki je podlaga za razvoj civiliziranega sodobnega Ÿloveka.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96116y.htm