* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Lidija Podlesnik

1420 TRBOVLJE, Pod Ostrim vrhom 44
Telefon: (0601) 22 204

Filozofska fakulteta v Ljubljani, samostojna muzikologija, B - filozofija

Delati si želim predvsem na področju estetsko - auditivne kulture in glasbene pedagogike, radia, TV ....
V rojstnem kraju, Trbovljah,sem obiskovala osnovno šolo, glasbeno šolo in Mladinski pevski zbor, in pri tem sem za devetletno redno prepevanje prejela bronasto Gallusovo značko. Učenje glasbe sem nadaljevala na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, smer inštrumentalistka-pianistka, ter končala s študijem na Akademiji za glasbo v Ljubljani, smer glasbena pedagogika. Z vpisom na Filozofsko fakulteto sem hotela praktično ukvarjanje z glasbo obogatiti še z znanstvenim prijemom, s katerim se ukvarjajo na oddelku za muzikologijo. Vzporedno z muzikologijo sem vpisala smer filozofija, ki mi omogoča ukvarjanje na področju estetike glasbe, zanjo si želim, da bi v prihodnosti postala samostojni predmet mojega nadaljnjega strokovnega delovanja.

Moje dodatno spopolnjevanje vsebuje poleg obiskovanja jezikovnih tečajev nemščine in glasbenih seminarjev, ukvarjanje z gibom, iskanje povezav in dopolnjevanje glasbe z gibom, in tudi prepoznavanje pomena giba v vsakdanjem življenju. Z diplomsko nalogo na Akademiji za glasbo z naslovom Umetnost časa in prostora sem hotela poudariti pomen poznavanja in vključevanja gibnega izražanja v šolske ure prihodnjih glasbenih pedagogov. V ta namen sem se vpisala na baletno šolo na Vegovi v Ljubljani, zdaj jo obiskujem peto leto, v šolskem letu 1993/94 pa sem na isti šoli tudi korepetirala prvi razred baleta.

Pedagoške izkušnje si pridobivam občasno s poučevanjem nauka o glasbi na Glasbeni šoli Franceta Šturma v Ljubljani, nekaj izkušenj z delom pa imam tudi na radiu, kjer sem izbirala glasbeno opremo oddaj na Igranem programu Radia Ljubljana. V prihodnje bi se na radiu rada preskusila v oblikovanju oddaj o slovenski umetniški glasbi.

S pridobljeno izobrazbo in delovnimi izkušnjami bi rada v prihodnje kar najbolj uspešno in ustvarjalno zapolnila prostor v kulturi, predvsem kot povezovalni člen med ustvarjalnostjo, znanostjo in recepcijo glasbe. Predvsem me zanima harmonična povezava avditivne kultiviranosti z estetiko giba, drže in komuniciranja; namen te je doseganje splošne estetsko-umetniške ozaveščenosti, ki je podlaga za razvoj civiliziranega sodobnega človeka.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96116y.htm