* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Katarina Peterlin

1315 VELIKE LA[^E, Velike La{~e 115a
Telefon: (061) 781 417

Filozofska fakulteta v Ljubljani, A - primerjalna knji`evnost, B - sociologija kulture

Delati si `elim predvsem v medijih in zalo`ni{tvu.
[olsko pot za~enjam na samem ju`nem delu na{e dr`ave, v Ko~evju, mestu, kjer se ti tuji jeziki in neznana obzorja zdijo povsem doma~i in vsako potovanje po svetu kot vra~anje v ta kraj. Z odliko kon~ana osnovna {ola je bila le {e korak ve~ k oddaljevanju od tega talilnega lonca, pa ~eprav se mu za zmeraj ne more{ iztrgati. V tem ~asu smo namre~ zamenjali kraj bivanja - v Ko~evju pa sem {e kon~evala gimnazijo. Zaradi odli~nega uspeha na koncu {olanja sem bila opro{~ena mature - in tega mi je {e zdaj `al. Sem pa od {ole dobila podlago za sporazumevanje v angle{~ini ter v jeziku budistov in polihistorjev, latin{~ini.

Angle{~ina je postala moja {tudijska `elja, a na svoje veliko veselje sem se zadovoljila `e s pridobljenim drugim mestom na tekmovanju vesoljne Slovenije iz znanja tega jezika (kot drugega tujega jezika).

V letu 1992/93 sem se vpisala na Filozofsko fakulteto, smer primerjalna knji`evnost in sociologija kulture. Izpiti so v redu, profesorji odli~ni, le za {~epec premalo humorja. Okolje v~asih delovno in ustvarjalno, drugi~ nestimulativno in dolgo~asno. A v povpre~ju zdravo nekarieristi~no. In zato prijetno in spro{~ujo~e, polno idej in navdiha.

Zato zopet prebujajo~a se `elja po jezikih: nem{~ina in angle{~ina na dveh te~ajih, na oddelku za primerjalno knji`evnost pa italijan{~ina. Za po`ivitev pa strokovna ekskurzija po Italiji, po sledeh zgodovine umetnosti ter rojstva ~loveku prijaznega mi{ljenja. Renesansa torej in njej zapisana predanost v okviru predmeta zgodovina renesanse. In seveda film. Ne le prenekateri pre`iveti ve~er v temi kinodvorane, temve~ {e dodatni te~aj pri mag. Stojanu Pelku. Ta zgodovina: ne klasi~na politi~na, temve~ socialna. Zgodovina ~loveka in njegovega vsakdanjika, obleke in hrane, uspeha in stiske. [e eno dodatno nekoristno znanje.

Projekcija v prihodnost: po opravljeni diplomi ne `ivotariti kot ve~ina brezposelnih razumnikov, temve~ z dinami~nim in ustvarjalnim delom pripomo~i k {iritvi ene najve~jih medijskih multinacionalk na svetu. In ne zapraviti vsega prislu`enega denarja za knjige.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96113y.htm