* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Katarina Peterlin

1315 VELIKE LAæ¬E, Velike LaçŸe 115a
Telefon: (061) 781 417

Filozofska fakulteta v Ljubljani, A - primerjalna knji§evnost, B - sociologija kulture

Delati si §elim predvsem v medijih in zalo§niçtvu.
æolsko pot zaŸenjam na samem ju§nem delu naçe dr§ave, v KoŸevju, mestu, kjer se ti tuji jeziki in neznana obzorja zdijo povsem domaŸi in vsako potovanje po svetu kot vraŸanje v ta kraj. Z odliko konŸana osnovna çola je bila le çe korak veŸ k oddaljevanju od tega talilnega lonca, pa Ÿeprav se mu za zmeraj ne moreç iztrgati. V tem Ÿasu smo namreŸ zamenjali kraj bivanja - v KoŸevju pa sem çe konŸevala gimnazijo. Zaradi odliŸnega uspeha na koncu çolanja sem bila oproçŸena mature - in tega mi je çe zdaj §al. Sem pa od çole dobila podlago za sporazumevanje v angleçŸini ter v jeziku budistov in polihistorjev, latinçŸini.

AngleçŸina je postala moja çtudijska §elja, a na svoje veliko veselje sem se zadovoljila §e s pridobljenim drugim mestom na tekmovanju vesoljne Slovenije iz znanja tega jezika (kot drugega tujega jezika).

V letu 1992/93 sem se vpisala na Filozofsko fakulteto, smer primerjalna knji§evnost in sociologija kulture. Izpiti so v redu, profesorji odliŸni, le za çŸepec premalo humorja. Okolje vŸasih delovno in ustvarjalno, drugiŸ nestimulativno in dolgoŸasno. A v povpreŸju zdravo nekarieristiŸno. In zato prijetno in sproçŸujoŸe, polno idej in navdiha.

Zato zopet prebujajoŸa se §elja po jezikih: nemçŸina in angleçŸina na dveh teŸajih, na oddelku za primerjalno knji§evnost pa italijançŸina. Za po§ivitev pa strokovna ekskurzija po Italiji, po sledeh zgodovine umetnosti ter rojstva Ÿloveku prijaznega miçljenja. Renesansa torej in njej zapisana predanost v okviru predmeta zgodovina renesanse. In seveda film. Ne le prenekateri pre§iveti veŸer v temi kinodvorane, temveŸ çe dodatni teŸaj pri mag. Stojanu Pelku. Ta zgodovina: ne klasiŸna politiŸna, temveŸ socialna. Zgodovina Ÿloveka in njegovega vsakdanjika, obleke in hrane, uspeha in stiske. æe eno dodatno nekoristno znanje.

Projekcija v prihodnost: po opravljeni diplomi ne §ivotariti kot veŸina brezposelnih razumnikov, temveŸ z dinamiŸnim in ustvarjalnim delom pripomoŸi k çiritvi ene najveŸjih medijskih multinacionalk na svetu. In ne zapraviti vsega prislu§enega denarja za knjige.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96113y.htm