* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Katarina Peterlin

1315 VELIKE LAŠČE, Velike Lašče 115a
Telefon: (061) 781 417

Filozofska fakulteta v Ljubljani, A - primerjalna književnost, B - sociologija kulture

Delati si želim predvsem v medijih in založništvu.
Šolsko pot začenjam na samem južnem delu naše države, v Kočevju, mestu, kjer se ti tuji jeziki in neznana obzorja zdijo povsem domači in vsako potovanje po svetu kot vračanje v ta kraj. Z odliko končana osnovna šola je bila le še korak več k oddaljevanju od tega talilnega lonca, pa čeprav se mu za zmeraj ne moreš iztrgati. V tem času smo namreč zamenjali kraj bivanja - v Kočevju pa sem še končevala gimnazijo. Zaradi odličnega uspeha na koncu šolanja sem bila oproščena mature - in tega mi je še zdaj žal. Sem pa od šole dobila podlago za sporazumevanje v angleščini ter v jeziku budistov in polihistorjev, latinščini.

Angleščina je postala moja študijska želja, a na svoje veliko veselje sem se zadovoljila že s pridobljenim drugim mestom na tekmovanju vesoljne Slovenije iz znanja tega jezika (kot drugega tujega jezika).

V letu 1992/93 sem se vpisala na Filozofsko fakulteto, smer primerjalna književnost in sociologija kulture. Izpiti so v redu, profesorji odlični, le za ščepec premalo humorja. Okolje včasih delovno in ustvarjalno, drugič nestimulativno in dolgočasno. A v povprečju zdravo nekarieristično. In zato prijetno in sproščujoče, polno idej in navdiha.

Zato zopet prebujajoča se želja po jezikih: nemščina in angleščina na dveh tečajih, na oddelku za primerjalno književnost pa italijanščina. Za poživitev pa strokovna ekskurzija po Italiji, po sledeh zgodovine umetnosti ter rojstva človeku prijaznega mišljenja. Renesansa torej in njej zapisana predanost v okviru predmeta zgodovina renesanse. In seveda film. Ne le prenekateri preživeti večer v temi kinodvorane, temveč še dodatni tečaj pri mag. Stojanu Pelku. Ta zgodovina: ne klasična politična, temveč socialna. Zgodovina človeka in njegovega vsakdanjika, obleke in hrane, uspeha in stiske. Še eno dodatno nekoristno znanje.

Projekcija v prihodnost: po opravljeni diplomi ne životariti kot večina brezposelnih razumnikov, temveč z dinamičnim in ustvarjalnim delom pripomoči k širitvi ene največjih medijskih multinacionalk na svetu. In ne zapraviti vsega prisluženega denarja za knjige.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96113y.htm