* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Mateja Sušin

8250 BREŽICE, Kosovelova ulica 7
Telefon: (0608) 62 886

Fakulteta za arhitekturo v Ljubljani, arhitektura in oblikovanje

Študij bom predvidoma končala marca 1997. Delati si želim predvsem v projektivi, izdelovati načrte za interier in na grafičnem področju.
Na Fakulteti za arhitekturo sem začela študirati v študijskem letu 1990/91. Študijske obveznosti sem opravljala redno do vključno četrtega letnika s kar visoko povprečno oceno. Seminar sem prva tri leta obiskovala pri prof. dr. Fedji Koširju, potem pa sem se prepisala k prof. dr. Vladimirju Brezarju, pri njem sem bila dve leti demonstratorka. Po končanih študijskih obveznostih na smeri arhitektura sem se odločila za ponovni vpis v četrti letnik, kljub temu da sem izpolnila pogoje za redni vpis v deveti semester in opravila še dodatne izpite na smeri oblikovanje.

Poleg študija sem skušala pridobiti čim več izkušenj. Projektirala sem nekaj interierjev, izdelala več grafičnih podob in projektirala v enem od ljubljanskih birojev. Pri projektu CRPOV izdelujem analizo s področja krajine, naselja in arhitekture. Septembra 1994 sem se udeležila javnga natečaja za pridobitev idejnih rešitev cerkve sv. Tomaža na Hrušici. Podelili so sedem enakopravnih odkupov, in mednje se je uvrstil tudi moj predlog (od 42 prispelih elaboratov).

V stroki se čedalje bolj uveljavlja delo z računalnikom, žal pa na fakulteti ni tako. Na tem področju sem se sama dodatno izobraževala (delo s programom ACAD 12, 3D STUDIO 4, Corel Draw).

Že v prvem letniku so me študentje izbrali za zastopnico letnika, tako da sem vsa leta zastopala interese svojih kolegov in imela pogosto stik s profesorji. Organizirala sem tudi daljše strokovne ekskurzije po Sloveniji in tujini ( Hrvaška, Italija kar dvakrat, Nizozemska), udeležila sem se tudi strokovne ekskurzije po severni Italiji in Švici. Tako sem pridobila kar nekaj organizacijskih izkušenj, predvsem pa sem se seznanjala s smermi razvoja v tujini. V ta namen se se tudi sama podala v tujino in tako prepotovala skoraj vso Evropo.

V življenju na fakulteti sem bila kar dejavna. Tri leta sem pomagala pri sprejemnih izpitih, organizirala sem tematske večere, dve jeseni pomagala pri vpisih, s kolegi smo v sodelovanju s Centrom za razvoj univerze vpeljali redno anketo o ocenjevanju profesorjev. Dvakrat sem kandidirala in bila izvoljena v Študentski parlament in dve leti delam pri Študentski vladi, na resorju za turizem. Aprila 1993 smo z nekaj kolegi obudili Klub posavskih študentov in skušali povezati študente tega območja.

Zaposlitev iščem v Ljubljani ali njeni okolici. Želim si delo, pri katerem se bom veliko naučila, da bom lahko ustvarjala in se dodatno izobraževala. Veliko mi pomeni delovno okolje, saj sta učinkovitost in uspešnost zelo odvisni od medosebnih odnosov v skupini, od spoštovanja med kolegi. Tekmovalnost, ki je v naši stroki močna, v delovni skupini vsekakor ni dobrodošla. Vajena sem močno poprijeti za delo, vendar tako kot vsi drugi ne maram izkoriščanja in pričakujem plačilo, ki bo dokaz mojega (ne)dela, (ne)kvalitete in (ne)kvantitete, (ne)prilagodljivosti, (ne)dinamičnosti, (ne)ustvarjalnosti...
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96112y.htm