* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Martina Merslavi~

8250 BRE@ICE, Bohori~eva 19
Telefon: (0608) 62 940
E-mail: martina.merslavic.@pristop.si

Fakulteta za dru`bene vede v Ljubljani, novinarstvo-tr`no komuniciranje

[tudij bom predvidoma kon~ala decembra 1996. Delati si `elim predvsem v novinarstvu (zunanja politika), tr`nem komuniciranju, odnosih z javnostmi.
@ivljenjepis, ki ga pravkar berete, ni navaden curriculum vitae. Tudi njegov namen je malo {ir{i kot le seznanjanje morebitnih delodajalcev z zanje pomembnimi dogodki na moji `ivljenjski poti. Zato pri pisanju ne navajam samo suhoparnih podatkov, temve~ `elim, da bi besedilo razumeli kot izraz moje osebnosti, znanja in `ivljenjskih na~el.

Moja strokovna pot se je za~ela `e v bre`i{ki osnovni {oli, kjer sem bila ena bolj{ih u~enk, znana predvsem po veliki ljubezni do pisanja. Morda je za~etek pomenilo prav sodelovanje pri {olskem glasilu Utrinki, tiskanem {e na ciklostil, v katero sem pisala vse mogo~e - med drugim tudi `e uvodnike.

V srednji naravoslovno-matemati~ni {oli v Bre`icah pa se je bolj kot ljubezen do pisanja in dru`boslovnih predmetov kazalo moje zanimanje za tuje jezike in - s tem povezano - za potovanja. V katerem poklicu lahko ~lovek bolje zdru`i ti dve nagnjenji kot v ~asnikarstvu? sem se vpra{evala v ni`jih letnikih ob po`iranju knjig Mitje Mer{ola in Janeza ^u~ka. Odlo~itev, da se poskusim v tem izzivov polnem poklicu, je torej pri{la kar nekako sama od sebe, brez negotovosti, da morda le ni povsem pravilna. Tretji letnik srednje naravoslovno-matemati~ne {ole sem kon~ala z odli~nim uspehom in s potrjenim aran`majem za enoletno bivanje v ZDA - tam naj bi obiskovala tudi zadnji letnik srednje {ole.

Torej: v ZDA sem pripotovala predvsem z veliko radovednosti in odlo~ena, da svoje bivanje pri ameri{ki dru`ini in pouk v ~etrtem letniku Farragutske srednje {ole (Knoxville, Tennessee) vzamem kot pozitivno `ivljenjsko izku{njo in prilo`nost, da postanem samostojna, zrela mlada oseba. V {oli ni bilo te`av: poglobila sem predvsem znanje angle{~ine in se nau~ila, da biti "grebator" niti ni tako slabo. Ob osebnih - prijateljskih in dru`inskih - odnosih z Ameri~ani pa sem spoznala, da pri presojanju o drugih kulturah vrednostne oznake (ki so po definiciji etnocentrizma predvsem negativne) niso pomembne.

Odlo~itev, da {tudiram ~asnikarstvo, je ostala; lahko re~em, da je bila celo trdnej{a kot kdaj koli, pridru`ila pa se ji je tudi `elja, da spoznavam {e druga podro~ja mno`i~nih komunikacij, predvsem tr`no komuniciranje in odnose z javnostjo, ki jih tedaj v Sloveniji skorajda {e ni bilo. [tudij novinarstva sem vzela resno in nobeden od predmetov mi ni delal kak{nih posebnih te`av. Znanje angle{kega jezika sem utrjevala kot prevajalka pri podjetju Vino Bre`ice, italijan{~ino pa na te~ajih v italijanskem mestu Siena. Povpre~ne ocene posameznih letnikov so se gibale med 8,4 in 9,4, prakso v ~asnikarskem delu pa sem pridobivala na Slovenski tiskovni agenciji - ustanovi, ki mi je dala temeljno znanje ~asnikarstva.

Radovednost - ta za ~asnikarje prepotrebna vrlina - mi tudi tukaj ni dala miru, temve~ me je vse bolj gnala pogledat, kaj po~nejo na podro~ju tr`enja in odnosov z javnostjo. Po naklju~ju sem izvedela, da potrebuje agencija Pristop mlade sodelavce in ob honorarnem sodelovanju s to agencijo spoznavala, kako dinami~no, v~asih tudi naporno, a ustvarjalno delo je to. Skratka, na Pristopu sem na{la delo, pri katerem so se kar najbolj izrazile moje lastnosti (komunikativnost, `e prej omenjena radovednost, odlo~nost, tudi ustvarjalnost in po drugi strani doslednost, ~asnikarske izku{nje, natan~nost in dolo~ena mera sistemati~nosti).

Od za~etkov pribli`no pred dvema letoma, ko sem pisala prispevke za interne ~asnike razli~nih Pristopovih naro~nikov, do zdaj, ko samostojno vodim produkcijo posameznih publikacij, delam na podro~ju odnosov z javnimi ob~ili, v izobra`evanju in tudi pri organizaciji dogodkov, sem se nau~ila zelo veliko, predvsem po strokovni plati, hitro pa sem napredovala tudi v osebnostnem: sodelovanje pri razli~nih projektih in z razli~nimi ljudmi me je utrdilo, mi dalo potrebne delovne navade in predvsem izku{nje, ki sem jih - tako kot {tiri leta prej ameri{ko - jemala pozitivno, ~eprav so bile v~asih vse prej kot to.

Pri Pristopu {e zmeraj sodelujem, hkrati pa pripravljam diplomsko delo z naslovom Vpliv internega komuniciranja na spremembe organizacijske kulture. Kaj pa v prihodnosti? K nivemu za~etku, v novi organizaciji, z novimi delodajalci in novimi delovnimi nalogami, me bo spodbudil samo privla~en izziv!
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96110y.htm