* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Alenka Marolt

8273 LESKOVEC PRI KRSKEM, Ulica Anke Salmi~ 71
Telefon: (0608) 33 304

Biotehni{ka fakulteta v Ljubljani - Oddelek za biologijo, morfolo{ko-fiziolo{ka smer

Delati si `elim predvsem na podro~ju biologije, po mo`nosti podro~je ekologije ali biologije ~loveka.
Osnovno {olo sem obiskovala v Leskovcu pri Kr{kem. Ob {olskih obveznostih sem zmeraj na{la ~as za dodatno pridobivanje znanja v razli~nih kro`kih in na tekmovanjih (na matemati~nem in kemijskem tekmovanju, na tekmovanju iz Vesele {ole). Po uspe{no kon~ani osnovni {oli sem se vpisala na gimnazijo Bre`ice, na tedanjo naravoslovno matemati~no smer. Med {tiriletnim {olanjem sem pridobila splo{no znanje iz naravoslovja in dru`boslovja. V prostem ~asu sem naredila izpit iz radioamaterstva, in tako ob {tevilnih pogovorih spoznala veliko ljudi in njihovih dr`av. Preostali prosti ~as sem namenila {portu ( predvsem jazzovskemu baletu).

Srednjo {olo sem kon~ala s prav dobrim uspehom, tako ~etrti letnik kot tudi zaklju~ni izpit. @elela sem spoznati in raziskovati vse mogo~e, zato sem se po uspe{no opravljenih sprejemnih izpitih vpisala na Biotehni{ko fakulteto, smer biologija. V drugem letniku {tudija sem se odlo~ila za raziskovalno smer in morfolo{ko-fiziolo{ki blok. Med {tudijskimi dol`nostmi sem pripravila tudi ve~ seminarjev z razli~nih podro~ij (etologija, simbioze, toksikologija). Iz etologije sem opravila tudi individualno nalogo na temo U~enje podgan v labirintu. Pripravljam {e dve individualni nalogi iz ekologije. Na podro~ju `ivalske ekologije bom preu~evala vpliv neznanih dra`ljajev (ljudje, predmeti, novo okolje) na doma~e kozje mladi~e v materini navzo~nosti in prisotnosti, pri ekologiji rastlin pa zunanje vplive na populacije v rastlinskih zdru`bah.

Vse to pove, da me najbolj zanimata etologija in ekologija, pa tudi biologija ~loveka. ^lovek me zanima ne le z biolo{kega stali{~a, temve~ tudi s psiholo{kega. Znanje o psihologiji ~loveka si pridobivam predvsem iz knjig, deloma tudi ob stikih z ljudmi. Prav iz te `elje po spoznavanju druga~nosti sem se letos pridru`ila skupini, ki pomaga prizadetim osebam (mongoloidom). Tu opa`am vplive dednosti na ~lovekov razvoj in posledice nepravilne rekombinacije dednega materiala. To, zadnje podro~je sem si izbrala za temo diplomske naloge.

^as namenjam tudi ob{tudijskim dejavnostim. Tako se rekreativno ukvarjam s {portom in ~im ve~ potujem: za zdaj po Evropi, upam pa da bom potovala tudi na druge celine ( v Azijo, Ameriko). Tak{na potovanja so vir svojevrstnih izku{enj in hkrati prilo`nsot za uporabo tujih jezikov in njihovo spopolnjevanje. Zdaj{nemu znanju tujih jezikov (predvsem angle{~ine in nekoliko franco{~ine) bi rada dodala {e znanje nem{~ine, `elim pa si spopolniti tudi dozdaj{nje znanje.

Med {tudijem sem se nau~ila uporabljati ra~unalnik, predvsem v okolju oken. Znanje ra~unalni{tva bi rada dodatno raz{irila {e na druga podro~ja.

Po diplomi bi se `elela zaposliti v dinami~nem in ustvarjalnem okolju, ki bi mi dopu{~alo uporabo pridobljenega znanja in zmo`nosti ter mi hkrati omogo~alo raz{iritev le-teh.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96109y.htm