* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Alenka Marolt

8273 LESKOVEC PRI KRSKEM, Ulica Anke SalmiŸ 71
Telefon: (0608) 33 304

Biotehniçka fakulteta v Ljubljani - Oddelek za biologijo, morfoloçko-fizioloçka smer

Delati si §elim predvsem na podroŸju biologije, po mo§nosti podroŸje ekologije ali biologije Ÿloveka.
Osnovno çolo sem obiskovala v Leskovcu pri Krçkem. Ob çolskih obveznostih sem zmeraj naçla Ÿas za dodatno pridobivanje znanja v razliŸnih kro§kih in na tekmovanjih (na matematiŸnem in kemijskem tekmovanju, na tekmovanju iz Vesele çole). Po uspeçno konŸani osnovni çoli sem se vpisala na gimnazijo Bre§ice, na tedanjo naravoslovno matematiŸno smer. Med çtiriletnim çolanjem sem pridobila sploçno znanje iz naravoslovja in dru§boslovja. V prostem Ÿasu sem naredila izpit iz radioamaterstva, in tako ob çtevilnih pogovorih spoznala veliko ljudi in njihovih dr§av. Preostali prosti Ÿas sem namenila çportu ( predvsem jazzovskemu baletu).

Srednjo çolo sem konŸala s prav dobrim uspehom, tako Ÿetrti letnik kot tudi zakljuŸni izpit. ¦elela sem spoznati in raziskovati vse mogoŸe, zato sem se po uspeçno opravljenih sprejemnih izpitih vpisala na Biotehniçko fakulteto, smer biologija. V drugem letniku çtudija sem se odloŸila za raziskovalno smer in morfoloçko-fizioloçki blok. Med çtudijskimi dol§nostmi sem pripravila tudi veŸ seminarjev z razliŸnih podroŸij (etologija, simbioze, toksikologija). Iz etologije sem opravila tudi individualno nalogo na temo UŸenje podgan v labirintu. Pripravljam çe dve individualni nalogi iz ekologije. Na podroŸju §ivalske ekologije bom preuŸevala vpliv neznanih dra§ljajev (ljudje, predmeti, novo okolje) na domaŸe kozje mladiŸe v materini navzoŸnosti in prisotnosti, pri ekologiji rastlin pa zunanje vplive na populacije v rastlinskih zdru§bah.

Vse to pove, da me najbolj zanimata etologija in ekologija, pa tudi biologija Ÿloveka. ¬lovek me zanima ne le z bioloçkega staliçŸa, temveŸ tudi s psiholoçkega. Znanje o psihologiji Ÿloveka si pridobivam predvsem iz knjig, deloma tudi ob stikih z ljudmi. Prav iz te §elje po spoznavanju drugaŸnosti sem se letos pridru§ila skupini, ki pomaga prizadetim osebam (mongoloidom). Tu opa§am vplive dednosti na Ÿlovekov razvoj in posledice nepravilne rekombinacije dednega materiala. To, zadnje podroŸje sem si izbrala za temo diplomske naloge.

¬as namenjam tudi obçtudijskim dejavnostim. Tako se rekreativno ukvarjam s çportom in Ÿim veŸ potujem: za zdaj po Evropi, upam pa da bom potovala tudi na druge celine ( v Azijo, Ameriko). Takçna potovanja so vir svojevrstnih izkuçenj in hkrati prilo§nsot za uporabo tujih jezikov in njihovo spopolnjevanje. Zdajçnemu znanju tujih jezikov (predvsem angleçŸine in nekoliko francoçŸine) bi rada dodala çe znanje nemçŸine, §elim pa si spopolniti tudi dozdajçnje znanje.

Med çtudijem sem se nauŸila uporabljati raŸunalnik, predvsem v okolju oken. Znanje raŸunalniçtva bi rada dodatno razçirila çe na druga podroŸja.

Po diplomi bi se §elela zaposliti v dinamiŸnem in ustvarjalnem okolju, ki bi mi dopuçŸalo uporabo pridobljenega znanja in zmo§nosti ter mi hkrati omogoŸalo razçiritev le-teh.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96109y.htm