* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Benjamin Ivan~i~

2270 ORMO@, Vrazova 6
Telefon: (062) 701 544

Akademija za likovno umetnost v Ljubljani, industrijsko oblikovanje

[tudij bom predvidoma kon~al maja 1997. Delati si `elim predvsem na podro~ju oblikovanja za ogla{evalske agencije, oblikovanja novih predmetov, oblikovanja sanj in `elja, ....
Najprej bi se rad zahvalil Republi{kemu zavodu za zaposlovanje, da mi je dodelil Zoisovo {tipendijo in mi s tem omogo~il, da sem lahko ostal v "svetu", v katerem so inovativnost, ustvarjalnost, znanje in interdisciplinarno delo na prvem mestu. To zame pomeni, da sem lahko ostal in nemoteno {tudiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, smer industrijsko oblikovanje.

[tudij oblikovanja mi je dal neko podlago za razmi{ljanje in ustvarjanje, katere cilj je narediti dober izdelek. Tako sku{am s svojimi {olskimi in zunaj{olskimi projekti zadostiti pri~akovanim ciljem. Ti cilji so: uporabna vrednost, izvirnost re{itve, inovacija, preprostost, logi~nost, optimalna izbira tehnologije, povezanost celote z detajli, trajnost, prepoznavnost, berljivost, ergonomski dejavnik, odnos do uporabnika, odnos do okolja, odnos do naro~nika, estetski videz in primerna cena.Ampak cilji so lahko tudi: domi{ljija, druga~nost, nelogi~nost, unikatnost, nekonvencionalnost. Svojim izdelkom sku{am dodati neko psiholo{ko vrednost, katere cilj je prepri~ati uporabnika.

Rad bi delal na podro~ju predmetnega oblikovanja, grafi~nega oblikovanja in re`iral glasbene videospote. Oblikovanje je zame veselje in u`ivanje v ustvarjanju.

Med {olanjem sem se ukvarjal z zelo razli~nimi {olskimi in zunaj{olskimi projekti. Oblikoval sem: celostno podobo za gledali{ko predstavo in literarni ve~er, celostno podobo za podjetje, za plesno {olo, ovojnino za kavo, vinsko etiketo, knjigo, ilustracije, zgo{~enko in kaseto ter vodil in usklajeval ve~ji projekt oblikovanja revije - pri tem sem sodeloval tudi kot oblikovalec in povezovalec naro~nika z oblikovalci, s fotografi, z odgovornim urednikom, reprostudiom, s tiskarno in marketingom. Vodil sem pripravljalni te~aj za sprejemne izpite na Srednjo {olo za oblikovanje in fotografijo, na Centru za izobra`evanje Miklo{i~. Pri {olskem projektu Vrhnika sem oblikoval posodo za med; zanjo sem dobil leta 1994 nagrado za najbolj{i turisti~ni spominek Slovenije in priznanje mednarodne `irije za dobro oblikovalsko zasnovo na BIO 14. Sodeloval sem v delavnici norve{kega profesorja in svetovno priznanega oblikovalca Sveina Gusruda: oblikoval sem zlo`ljiv stol iz kartona, ki je bil ergonomsko oblikovan.

Nekatera moja dela so bila `e predstavljena v tiskanih publikacijah (Delo, Tip, Ars vivendi, Lesarski utrip). Ob nastajanju tega besedila pripravljam izpeljavo projekta urbane opreme Klop za mesto Ormo`.

Med {olanjem in usposabljanjem sem se nau~il delati z ra~unalnikom in grafi~nimi programi. Tuji jezik, s katerim se sporazumevam s tujci, je angle{~ina. Govorim tudi hrva{ko in pasivno obvladam nem{ki jezik.

Okolje, v katerem `elim delati, mora biti zanimivo, dinami~no, sprejemljivo za vsakr{ne zamisli, tudi nenavadne in z ljudmi, s katerimi mi bo ~as hitro mineval. Omogo~iti mi mora nadaljnje izobra`evanje in napredovanje.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96106y.htm