* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Benjamin IvanŸiŸ

2270 ORMO¦, Vrazova 6
Telefon: (062) 701 544

Akademija za likovno umetnost v Ljubljani, industrijsko oblikovanje

ætudij bom predvidoma konŸal maja 1997. Delati si §elim predvsem na podroŸju oblikovanja za oglaçevalske agencije, oblikovanja novih predmetov, oblikovanja sanj in §elja, ....
Najprej bi se rad zahvalil Republiçkemu zavodu za zaposlovanje, da mi je dodelil Zoisovo çtipendijo in mi s tem omogoŸil, da sem lahko ostal v "svetu", v katerem so inovativnost, ustvarjalnost, znanje in interdisciplinarno delo na prvem mestu. To zame pomeni, da sem lahko ostal in nemoteno çtudiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, smer industrijsko oblikovanje.

ætudij oblikovanja mi je dal neko podlago za razmiçljanje in ustvarjanje, katere cilj je narediti dober izdelek. Tako skuçam s svojimi çolskimi in zunajçolskimi projekti zadostiti priŸakovanim ciljem. Ti cilji so: uporabna vrednost, izvirnost reçitve, inovacija, preprostost, logiŸnost, optimalna izbira tehnologije, povezanost celote z detajli, trajnost, prepoznavnost, berljivost, ergonomski dejavnik, odnos do uporabnika, odnos do okolja, odnos do naroŸnika, estetski videz in primerna cena.Ampak cilji so lahko tudi: domiçljija, drugaŸnost, nelogiŸnost, unikatnost, nekonvencionalnost. Svojim izdelkom skuçam dodati neko psiholoçko vrednost, katere cilj je prepriŸati uporabnika.

Rad bi delal na podroŸju predmetnega oblikovanja, grafiŸnega oblikovanja in re§iral glasbene videospote. Oblikovanje je zame veselje in u§ivanje v ustvarjanju.

Med çolanjem sem se ukvarjal z zelo razliŸnimi çolskimi in zunajçolskimi projekti. Oblikoval sem: celostno podobo za gledaliçko predstavo in literarni veŸer, celostno podobo za podjetje, za plesno çolo, ovojnino za kavo, vinsko etiketo, knjigo, ilustracije, zgoçŸenko in kaseto ter vodil in usklajeval veŸji projekt oblikovanja revije - pri tem sem sodeloval tudi kot oblikovalec in povezovalec naroŸnika z oblikovalci, s fotografi, z odgovornim urednikom, reprostudiom, s tiskarno in marketingom. Vodil sem pripravljalni teŸaj za sprejemne izpite na Srednjo çolo za oblikovanje in fotografijo, na Centru za izobra§evanje MikloçiŸ. Pri çolskem projektu Vrhnika sem oblikoval posodo za med; zanjo sem dobil leta 1994 nagrado za najboljçi turistiŸni spominek Slovenije in priznanje mednarodne §irije za dobro oblikovalsko zasnovo na BIO 14. Sodeloval sem v delavnici norveçkega profesorja in svetovno priznanega oblikovalca Sveina Gusruda: oblikoval sem zlo§ljiv stol iz kartona, ki je bil ergonomsko oblikovan.

Nekatera moja dela so bila §e predstavljena v tiskanih publikacijah (Delo, Tip, Ars vivendi, Lesarski utrip). Ob nastajanju tega besedila pripravljam izpeljavo projekta urbane opreme Klop za mesto Ormo§.

Med çolanjem in usposabljanjem sem se nauŸil delati z raŸunalnikom in grafiŸnimi programi. Tuji jezik, s katerim se sporazumevam s tujci, je angleçŸina. Govorim tudi hrvaçko in pasivno obvladam nemçki jezik.

Okolje, v katerem §elim delati, mora biti zanimivo, dinamiŸno, sprejemljivo za vsakrçne zamisli, tudi nenavadne in z ljudmi, s katerimi mi bo Ÿas hitro mineval. OmogoŸiti mi mora nadaljnje izobra§evanje in napredovanje.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96106y.htm