* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Benjamin Ivančič

2270 ORMOŽ, Vrazova 6
Telefon: (062) 701 544

Akademija za likovno umetnost v Ljubljani, industrijsko oblikovanje

Študij bom predvidoma končal maja 1997. Delati si želim predvsem na področju oblikovanja za oglaševalske agencije, oblikovanja novih predmetov, oblikovanja sanj in želja, ....
Najprej bi se rad zahvalil Republiškemu zavodu za zaposlovanje, da mi je dodelil Zoisovo štipendijo in mi s tem omogočil, da sem lahko ostal v "svetu", v katerem so inovativnost, ustvarjalnost, znanje in interdisciplinarno delo na prvem mestu. To zame pomeni, da sem lahko ostal in nemoteno študiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, smer industrijsko oblikovanje.

Študij oblikovanja mi je dal neko podlago za razmišljanje in ustvarjanje, katere cilj je narediti dober izdelek. Tako skušam s svojimi šolskimi in zunajšolskimi projekti zadostiti pričakovanim ciljem. Ti cilji so: uporabna vrednost, izvirnost rešitve, inovacija, preprostost, logičnost, optimalna izbira tehnologije, povezanost celote z detajli, trajnost, prepoznavnost, berljivost, ergonomski dejavnik, odnos do uporabnika, odnos do okolja, odnos do naročnika, estetski videz in primerna cena.Ampak cilji so lahko tudi: domišljija, drugačnost, nelogičnost, unikatnost, nekonvencionalnost. Svojim izdelkom skušam dodati neko psihološko vrednost, katere cilj je prepričati uporabnika.

Rad bi delal na področju predmetnega oblikovanja, grafičnega oblikovanja in režiral glasbene videospote. Oblikovanje je zame veselje in uživanje v ustvarjanju.

Med šolanjem sem se ukvarjal z zelo različnimi šolskimi in zunajšolskimi projekti. Oblikoval sem: celostno podobo za gledališko predstavo in literarni večer, celostno podobo za podjetje, za plesno šolo, ovojnino za kavo, vinsko etiketo, knjigo, ilustracije, zgoščenko in kaseto ter vodil in usklajeval večji projekt oblikovanja revije - pri tem sem sodeloval tudi kot oblikovalec in povezovalec naročnika z oblikovalci, s fotografi, z odgovornim urednikom, reprostudiom, s tiskarno in marketingom. Vodil sem pripravljalni tečaj za sprejemne izpite na Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo, na Centru za izobraževanje Miklošič. Pri šolskem projektu Vrhnika sem oblikoval posodo za med; zanjo sem dobil leta 1994 nagrado za najboljši turistični spominek Slovenije in priznanje mednarodne žirije za dobro oblikovalsko zasnovo na BIO 14. Sodeloval sem v delavnici norveškega profesorja in svetovno priznanega oblikovalca Sveina Gusruda: oblikoval sem zložljiv stol iz kartona, ki je bil ergonomsko oblikovan.

Nekatera moja dela so bila že predstavljena v tiskanih publikacijah (Delo, Tip, Ars vivendi, Lesarski utrip). Ob nastajanju tega besedila pripravljam izpeljavo projekta urbane opreme Klop za mesto Ormož.

Med šolanjem in usposabljanjem sem se naučil delati z računalnikom in grafičnimi programi. Tuji jezik, s katerim se sporazumevam s tujci, je angleščina. Govorim tudi hrvaško in pasivno obvladam nemški jezik.

Okolje, v katerem želim delati, mora biti zanimivo, dinamično, sprejemljivo za vsakršne zamisli, tudi nenavadne in z ljudmi, s katerimi mi bo čas hitro mineval. Omogočiti mi mora nadaljnje izobraževanje in napredovanje.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96106y.htm