* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Matejka Dem{i~

2000 MARIBOR, Razlagova ulica 3
Telefon: (062) 28 783

Filozofska fakulteta v Ljubljani, zgodovina

[tudij bom predvidoma kon~ala septembra 1996. Delati si `elim predvsem v fondacijah, raziskovalnih in{titutih na temo `enske enakosti, nacionalizma, narodnostnih vpra{anj.
Rodila sem se v Mariboru, kjer sem obiskovala osnovno {olo, Prvo gimnazijo in glasbeno {olo. [olanje v Mariboru sem uspe{no kon~ala in se vpisala na Filozofsko fakulteto v Ljubljani, smer zgodovina. [tudija ni bilo te`ko izbrati pa tudi sam {tudij mi ni delal preglavic.

Ob prihodu v Ljubljano imamo {tudentje(ke) dve mo`nosti: da se posvetimo samo {tudiju ali pa da {tudiramo po svojih najbolj{ih mo~eh in del prostega ~asa namenimo {e drugim dejavnostim. Izbrala sem drugo mo`nost. Kar zadeva {tudij, sem `e na za~etku opredelila svojo {tudijsko usmeritev: zgodovina miselnosti in odnos do marginalnih skupin (po njihovi zastopanosti v dru`bi), zlasti glede na zgodovino `ensk v drugi polovici 19. stoletja. Moja teza je, da v zgodovini ni bolj ali manj pomembne teme, so samo bolj ali manj obdelane. @al sodi zgodovina `ensk na Slovenskem med manj obdelane teme. V zvezi s to tematiko sem {e dodatno obiskovala predavanja na sociologiji, se udele`evala razli~nih seminarjev in poletnih univerz (Bovec: poletna univerza Alpe-Adria v organizaciji celov{ke univerze: Strasbourg: poletna univerza akademskega kluba Cosmopolis idr.). V ~etrtem letniku {tudija sem obiskovala seminarje avstrijskega zgodovinarja dr. Helmuta Rumplerja na temo Zgodovina revolucij (v Celovcu) in Zgodovina politi~nih idej v habsbur{ki monarhiji (v Ljubljani). Iz teh seminarjev sem tudi uspe{no opravila izpite. Tako sem ob angle{kem in francoskem jeziku izbolj{ala {e znanje nem{kega jezika. Pripravljam se na zadnje izpite in delam diplomsko nalogo, ki se ukvarja z odnosom do `ensk v ~asu med Slom{kom in Mahni~em na Slovenskem. Naloga se ukvarja s konzervativnim katoli{kim delom javnosti, ki je bila organizirana v razli~na dru{tva. Delo je zanimivo, a hkrati dolgotrajno, ker se `al pri nas izjemno malo ljudi ukvarja s to temo.

Med {tudijem sem tudi urejevala ~asnik {tudentov zgodovine Klio.

[e nekaj o mojih ob{tudijskih dejavnostih. Ob prihodu v Ljubljano sem za~ela sodelovati z Mladinskim svetom Slovenije na mednarodnem podro~ju in podro~ju ~lovekovih pravic in enakih mo`nosti. Zadnja tri leta delam za mednarodno mre`o United, ki je najmo~nej{a evropska organizacija v boju proti fa{izmu, nacionalizmu in vsem oblikam diskriminacije ter deluje v podporo beguncem(kam) in imigrantom(kam). S tako pridobljenimi izku{njami (delovanje z mednarodnimi ekipami, organizacija in vsebinska priprava seminarjev in delovnih skupin) sem bila leta 1995 povabljena k sodelovanju z vladnim uradom za mladino in s slovenskim nacionalnim odborom za evropsko kampanjo Vsi druga~ni - vsi enakopravni. To je bila vseevropska kampanja proti rasizmu, antisemitizmu, ksenofobiji in nestrpnosti, ki jo je organiziral Svet Evrope. [e pred sodelovanjem s slovenskim nacionalnim odborom sem bila izbrana v skupino 36 mladih Evropejcev in Evropejk, ki so skrbeli za izobra`evalni del kampanje. Skupina je bila razdeljena na {est podskupin in vsaka od njih je uresni~evala izobra`evalni program na posebnih vlakih, ki so imeli kon~no postajo v Strasbourgu. "Moj" vlak je pre~kal vse balkanske dr`ave, poglavitna u~na tema pa je bila ve~kulturalnost in strpnost. Moje delo v izobra`evalnih institucijah Sveta Evrope se nadaljuje prav na podro~ju prena{anja znanja v okviru seminarjev in razli~nih delovnih skupin. Jeseni pripravljam s kolegi iz Uniteda mednarodno konferenco o solidarnosti in multietni~nem so`itju, pri tem bo namenjena posebna pozornost Bosni in Hercegovini.

[tudij bom seveda nadaljevala. Prvo leto magistrskega {tudija nameravam opraviti na filozofski fakulteti, preostanek pa v tujini. @elim si na Free University of Amsterdam, kjer je razpisan {tudij rasizma in diskriminacije v Evropi. Edina te`ava je seveda denar.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96105y.htm