* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Matejka Demšič

2000 MARIBOR, Razlagova ulica 3
Telefon: (062) 28 783

Filozofska fakulteta v Ljubljani, zgodovina

Študij bom predvidoma končala septembra 1996. Delati si želim predvsem v fondacijah, raziskovalnih inštitutih na temo ženske enakosti, nacionalizma, narodnostnih vprašanj.
Rodila sem se v Mariboru, kjer sem obiskovala osnovno šolo, Prvo gimnazijo in glasbeno šolo. Šolanje v Mariboru sem uspešno končala in se vpisala na Filozofsko fakulteto v Ljubljani, smer zgodovina. Študija ni bilo težko izbrati pa tudi sam študij mi ni delal preglavic.

Ob prihodu v Ljubljano imamo študentje(ke) dve možnosti: da se posvetimo samo študiju ali pa da študiramo po svojih najboljših močeh in del prostega časa namenimo še drugim dejavnostim. Izbrala sem drugo možnost. Kar zadeva študij, sem že na začetku opredelila svojo študijsko usmeritev: zgodovina miselnosti in odnos do marginalnih skupin (po njihovi zastopanosti v družbi), zlasti glede na zgodovino žensk v drugi polovici 19. stoletja. Moja teza je, da v zgodovini ni bolj ali manj pomembne teme, so samo bolj ali manj obdelane. Žal sodi zgodovina žensk na Slovenskem med manj obdelane teme. V zvezi s to tematiko sem še dodatno obiskovala predavanja na sociologiji, se udeleževala različnih seminarjev in poletnih univerz (Bovec: poletna univerza Alpe-Adria v organizaciji celovške univerze: Strasbourg: poletna univerza akademskega kluba Cosmopolis idr.). V četrtem letniku študija sem obiskovala seminarje avstrijskega zgodovinarja dr. Helmuta Rumplerja na temo Zgodovina revolucij (v Celovcu) in Zgodovina političnih idej v habsburški monarhiji (v Ljubljani). Iz teh seminarjev sem tudi uspešno opravila izpite. Tako sem ob angleškem in francoskem jeziku izboljšala še znanje nemškega jezika. Pripravljam se na zadnje izpite in delam diplomsko nalogo, ki se ukvarja z odnosom do žensk v času med Slomškom in Mahničem na Slovenskem. Naloga se ukvarja s konzervativnim katoliškim delom javnosti, ki je bila organizirana v različna društva. Delo je zanimivo, a hkrati dolgotrajno, ker se žal pri nas izjemno malo ljudi ukvarja s to temo.

Med študijem sem tudi urejevala časnik študentov zgodovine Klio.

Še nekaj o mojih obštudijskih dejavnostih. Ob prihodu v Ljubljano sem začela sodelovati z Mladinskim svetom Slovenije na mednarodnem področju in področju človekovih pravic in enakih možnosti. Zadnja tri leta delam za mednarodno mrežo United, ki je najmočnejša evropska organizacija v boju proti fašizmu, nacionalizmu in vsem oblikam diskriminacije ter deluje v podporo beguncem(kam) in imigrantom(kam). S tako pridobljenimi izkušnjami (delovanje z mednarodnimi ekipami, organizacija in vsebinska priprava seminarjev in delovnih skupin) sem bila leta 1995 povabljena k sodelovanju z vladnim uradom za mladino in s slovenskim nacionalnim odborom za evropsko kampanjo Vsi drugačni - vsi enakopravni. To je bila vseevropska kampanja proti rasizmu, antisemitizmu, ksenofobiji in nestrpnosti, ki jo je organiziral Svet Evrope. Še pred sodelovanjem s slovenskim nacionalnim odborom sem bila izbrana v skupino 36 mladih Evropejcev in Evropejk, ki so skrbeli za izobraževalni del kampanje. Skupina je bila razdeljena na šest podskupin in vsaka od njih je uresničevala izobraževalni program na posebnih vlakih, ki so imeli končno postajo v Strasbourgu. "Moj" vlak je prečkal vse balkanske države, poglavitna učna tema pa je bila večkulturalnost in strpnost. Moje delo v izobraževalnih institucijah Sveta Evrope se nadaljuje prav na področju prenašanja znanja v okviru seminarjev in različnih delovnih skupin. Jeseni pripravljam s kolegi iz Uniteda mednarodno konferenco o solidarnosti in multietničnem sožitju, pri tem bo namenjena posebna pozornost Bosni in Hercegovini.

Študij bom seveda nadaljevala. Prvo leto magistrskega študija nameravam opraviti na filozofski fakulteti, preostanek pa v tujini. Želim si na Free University of Amsterdam, kjer je razpisan študij rasizma in diskriminacije v Evropi. Edina težava je seveda denar.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96105y.htm