* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Vladimir \urica

2250 PTUJ, Kajuhova ulica 3
Telefon: (062) 779 103
E-mail: S56pct@ljutcp.amporg.si

Fakulteta za elektrotehniko v Ljubljani, avtomatika-procesna informatika

Delati si `elim predvsem v elektrotehniki, servisiranju, razvoju.
Svojo {olsko pot sem za~el na Ptuju, in tam kon~al osnovno {olo. @e v tistih letih me je elektronika izredno navdu{evala. Tako sem se udele`eval razli~nih tekmovanj iz te stroke. Razna tekmovanja, kot so Amatersko radio goniometriranje, Mladi tehnik, razna ra~unalni{ka tekmovanja, matemati~na, fizi~na in Kaj ve{ o prometu, so me samo spodbujala, da naj se vpi{em v tedanjo Gimnazijo Ptuj. Dose`ki so bili navdu{ujo~i, velikokrat sem dosegel prvo mesto in nekajkrat postal tudi republi{ki prvak. Prislu`il sem si tudi vsa Vegova priznanja iz matematike, tudi zlato.

Z vpisom na gimnazijo se moja tekmovalna pot ni kon~ala, le omejila se je. Tekmoval sem samo {e v Kaj ve{ o prometu, in tudi tukaj prispel do republi{kega prvaka. Sama gimnazija mi je nudila raznolik izbor znanja, ki ga takrat {e nisem znal ceniti. Vse bolj sem se za~el ukvarjati z elektroniko in izdelki so se vrstili drug za drugim. Vrhunec sem dosegel v ~etrtem letniku, ko sem za seminarsko nalogo iz fizike za zaklju~ni izpit izdelal popolno satelitsko vremensko postajo za sprejemanje vremenskih sli~ic s satelitov. Ta je vsebovala doma izdelan ra~unalnik, sprejemnik, anteno pa sem naredil v {oli. Na zagovoru seminarske naloge v Ljubljani sem dosegel prvo nagrado za dose`eni uspeh. Naravoslovne predmete sem izredno obvladoval, ve~ preglavic so mi delali dru`boslovni.

Po kon~ani gimnaziji sem se vpisal na Fakulteto za elektrotehniko in ra~unalni{tvo v Ljubljani. Od same fakultete sem pri~akoval veliko ve~, kot mi je dala. Pa vendar sem z njo zadovoljen. Znanje sem usmeril v satelitske komunikacije, to dokazuje kar nekaj mojih elektronskih izdelkov. Omenim naj samo najpomembnej{e: izdelal sem satelitski navigacijski sprejemnik GPS, digitalni satelitski sprejemnik za sprejem vremenskih slik, zgradil sem si velikanski satelitski antenski sistem, ki omogo~a usmerjanje {tirih anten v poljubno to~ko neba. Nazadnje mi je uspelo popolniti radioamaterski sprejemni in oddajni sistem za navezovanje radioamaterskih komunikacij po satelitih. Po satelitih sem se povezal `e s {tevilnimi dr`avami iz vsega sveta. Znanje sem si spopolnjeval tudi zunaj {olskih ur. Najve~ sem se nau~il doma, ko sem pomagal o~etu pri njegovi obrti: popravljal sem elektronske izdelke, kot so radijske postaje, ra~unalniki, telefoni, idr. S~asoma sem ugotovil, da brez tujega jezika ni prihodnosti, zato sem se v Ljubljani udele`il angle{kega jezikovnega te~aja.

Zdaj ko kon~ujem fakulteto, razmi{ljam tudi o prihodnji zaposlitvi. @elim si ustanoviti svoje podjetje, v njem bi se ukvarjal s svojo stroko. Potreboval bom veliko izku{enj in tudi denarja, da bom to dosegel. Precej sem si jih `e nabral, a nikoli ni dovolj.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96104y.htm