* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Vladimir Ñurica

2250 PTUJ, Kajuhova ulica 3
Telefon: (062) 779 103
E-mail: S56pct@ljutcp.amporg.si

Fakulteta za elektrotehniko v Ljubljani, avtomatika-procesna informatika

Delati si §elim predvsem v elektrotehniki, servisiranju, razvoju.
Svojo çolsko pot sem zaŸel na Ptuju, in tam konŸal osnovno çolo. ¦e v tistih letih me je elektronika izredno navduçevala. Tako sem se udele§eval razliŸnih tekmovanj iz te stroke. Razna tekmovanja, kot so Amatersko radio goniometriranje, Mladi tehnik, razna raŸunalniçka tekmovanja, matematiŸna, fiziŸna in Kaj veç o prometu, so me samo spodbujala, da naj se vpiçem v tedanjo Gimnazijo Ptuj. Dose§ki so bili navduçujoŸi, velikokrat sem dosegel prvo mesto in nekajkrat postal tudi republiçki prvak. Prislu§il sem si tudi vsa Vegova priznanja iz matematike, tudi zlato.

Z vpisom na gimnazijo se moja tekmovalna pot ni konŸala, le omejila se je. Tekmoval sem samo çe v Kaj veç o prometu, in tudi tukaj prispel do republiçkega prvaka. Sama gimnazija mi je nudila raznolik izbor znanja, ki ga takrat çe nisem znal ceniti. Vse bolj sem se zaŸel ukvarjati z elektroniko in izdelki so se vrstili drug za drugim. Vrhunec sem dosegel v Ÿetrtem letniku, ko sem za seminarsko nalogo iz fizike za zakljuŸni izpit izdelal popolno satelitsko vremensko postajo za sprejemanje vremenskih sliŸic s satelitov. Ta je vsebovala doma izdelan raŸunalnik, sprejemnik, anteno pa sem naredil v çoli. Na zagovoru seminarske naloge v Ljubljani sem dosegel prvo nagrado za dose§eni uspeh. Naravoslovne predmete sem izredno obvladoval, veŸ preglavic so mi delali dru§boslovni.

Po konŸani gimnaziji sem se vpisal na Fakulteto za elektrotehniko in raŸunalniçtvo v Ljubljani. Od same fakultete sem priŸakoval veliko veŸ, kot mi je dala. Pa vendar sem z njo zadovoljen. Znanje sem usmeril v satelitske komunikacije, to dokazuje kar nekaj mojih elektronskih izdelkov. Omenim naj samo najpomembnejçe: izdelal sem satelitski navigacijski sprejemnik GPS, digitalni satelitski sprejemnik za sprejem vremenskih slik, zgradil sem si velikanski satelitski antenski sistem, ki omogoŸa usmerjanje çtirih anten v poljubno toŸko neba. Nazadnje mi je uspelo popolniti radioamaterski sprejemni in oddajni sistem za navezovanje radioamaterskih komunikacij po satelitih. Po satelitih sem se povezal §e s çtevilnimi dr§avami iz vsega sveta. Znanje sem si spopolnjeval tudi zunaj çolskih ur. NajveŸ sem se nauŸil doma, ko sem pomagal oŸetu pri njegovi obrti: popravljal sem elektronske izdelke, kot so radijske postaje, raŸunalniki, telefoni, idr. SŸasoma sem ugotovil, da brez tujega jezika ni prihodnosti, zato sem se v Ljubljani udele§il angleçkega jezikovnega teŸaja.

Zdaj ko konŸujem fakulteto, razmiçljam tudi o prihodnji zaposlitvi. ¦elim si ustanoviti svoje podjetje, v njem bi se ukvarjal s svojo stroko. Potreboval bom veliko izkuçenj in tudi denarja, da bom to dosegel. Precej sem si jih §e nabral, a nikoli ni dovolj.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96104y.htm