* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Vladimir Đurica

2250 PTUJ, Kajuhova ulica 3
Telefon: (062) 779 103
E-mail: S56pct@ljutcp.amporg.si

Fakulteta za elektrotehniko v Ljubljani, avtomatika-procesna informatika

Delati si želim predvsem v elektrotehniki, servisiranju, razvoju.
Svojo šolsko pot sem začel na Ptuju, in tam končal osnovno šolo. Že v tistih letih me je elektronika izredno navduševala. Tako sem se udeleževal različnih tekmovanj iz te stroke. Razna tekmovanja, kot so Amatersko radio goniometriranje, Mladi tehnik, razna računalniška tekmovanja, matematična, fizična in Kaj veš o prometu, so me samo spodbujala, da naj se vpišem v tedanjo Gimnazijo Ptuj. Dosežki so bili navdušujoči, velikokrat sem dosegel prvo mesto in nekajkrat postal tudi republiški prvak. Prislužil sem si tudi vsa Vegova priznanja iz matematike, tudi zlato.

Z vpisom na gimnazijo se moja tekmovalna pot ni končala, le omejila se je. Tekmoval sem samo še v Kaj veš o prometu, in tudi tukaj prispel do republiškega prvaka. Sama gimnazija mi je nudila raznolik izbor znanja, ki ga takrat še nisem znal ceniti. Vse bolj sem se začel ukvarjati z elektroniko in izdelki so se vrstili drug za drugim. Vrhunec sem dosegel v četrtem letniku, ko sem za seminarsko nalogo iz fizike za zaključni izpit izdelal popolno satelitsko vremensko postajo za sprejemanje vremenskih sličic s satelitov. Ta je vsebovala doma izdelan računalnik, sprejemnik, anteno pa sem naredil v šoli. Na zagovoru seminarske naloge v Ljubljani sem dosegel prvo nagrado za doseženi uspeh. Naravoslovne predmete sem izredno obvladoval, več preglavic so mi delali družboslovni.

Po končani gimnaziji sem se vpisal na Fakulteto za elektrotehniko in računalništvo v Ljubljani. Od same fakultete sem pričakoval veliko več, kot mi je dala. Pa vendar sem z njo zadovoljen. Znanje sem usmeril v satelitske komunikacije, to dokazuje kar nekaj mojih elektronskih izdelkov. Omenim naj samo najpomembnejše: izdelal sem satelitski navigacijski sprejemnik GPS, digitalni satelitski sprejemnik za sprejem vremenskih slik, zgradil sem si velikanski satelitski antenski sistem, ki omogoča usmerjanje štirih anten v poljubno točko neba. Nazadnje mi je uspelo popolniti radioamaterski sprejemni in oddajni sistem za navezovanje radioamaterskih komunikacij po satelitih. Po satelitih sem se povezal že s številnimi državami iz vsega sveta. Znanje sem si spopolnjeval tudi zunaj šolskih ur. Največ sem se naučil doma, ko sem pomagal očetu pri njegovi obrti: popravljal sem elektronske izdelke, kot so radijske postaje, računalniki, telefoni, idr. Sčasoma sem ugotovil, da brez tujega jezika ni prihodnosti, zato sem se v Ljubljani udeležil angleškega jezikovnega tečaja.

Zdaj ko končujem fakulteto, razmišljam tudi o prihodnji zaposlitvi. Želim si ustanoviti svoje podjetje, v njem bi se ukvarjal s svojo stroko. Potreboval bom veliko izkušenj in tudi denarja, da bom to dosegel. Precej sem si jih že nabral, a nikoli ni dovolj.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96104y.htm