* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Simon [erbinek

2000 MARIBOR, [ercerjeve brigade 7
Telefon: (062) 413 603

Akademija za gledali{~e, radio, film in televizijo v Ljubljani, dramska in umetni{ka beseda

[tudij bom predvidoma kon~al septembra 1996. Delati si `elim predvsem kjerkoli na podro~ju dramske igre.
Z gledali{~em sem se za~el ukvarjati `e v prvem letniku gimnazije (1988), ko sem bil sprejet v dramski studio, ki ga je vodil Vili Ravnjak, takratni umetni{ki vodja SNG Maribor. Tu sem se za~el uriti v gledali{kem govoru, petju, umetni{ki besedi in predvsem v igri. Moji mentorji so bili igralci, ~lani ansambla SNG Maribor: Anica Veble, Peter Ternov{ek in Peter Bo{tjan~i~. Vili Ravnjak nam je omogo~il statiranje v predstavah na velikem odru, da bi si tako pridobili izku{nje v nastopanju pred ob~instvom. Leta 1989 sem statiral v predstavi Modri angel, ki je bila nagrajena na Bor{tnikovem sre~anju tega istega leta.

Hkrati pa sem sodeloval v mladinskem ljubiteljskem gledali{~u Rusli, ki smo ga ustanovili na Prvi gimnaziji. Tu smo leta 1989 nastopili na ob~inskem sre~anju ljubiteljskih skupin s prizori iz slovenske dramatike. Leta 1990 sem prav tako v okviru Dramskega studia nastopil v Postojni na sre~anju ljubiteljskih skupin Slovenije v predstavi Dogodek v mestu Gogi. Igral sem izmi{ljeno osebo po didaskalijah - Komentatorja. To leto smo Rusli zelo uspe{no nastopili s komedijo Du{ana Jovanovi~a: @ivljenje pode`elskih plejbojev. Igral sem po{tenjaka - Cola. Jeseni 1990 sem ob obletnici ustanovitve Prve gimnazije igral na velikem odru SNG Maribor Mefista v slovenski razli~ici Goethejevega Fausta - Carniola.

Leto 1991 je bilo zelo delovno in uspe{no. Februarja sem nastopil na malem odru SNG Maribor v predstavi Vilija Ravnjaka - Aneks pod vodstvom re`iserja Sebastijana Horvata, ki je bil takrat `e {tudent Akademije za gledali{~e, radio, film in televizijo. Igral sem enega od dvoj~kov, Danijela. Aprila 1991 sem igral v francoski predstavi @enitni oglas, in jo s soigralko tudi re`iral. Igral sem mo{kega srednjih let, ki ubija majhne otroke. S predstavo smo gostovali v Franciji, na mednarodnem festivalu srednje{olskih gledali{~ in do`iveli velik uspeh. Predstava je bila tudi uvr{~ena v spremljevalni program Bor{tnikovega sre~anja.

V sezoni 1992 sem se posvetil poeziji in spet nastopil na spremljevalnem programu Bor{tnikovega sre~anja v predstavi Ve~er v besedi in poeziji s francoskimi {ansoni, ter jo tudi sam re`iral.

Leta 1992 sem bil sprejet na AGRFT, smer igra in umetni{ka beseda. Poleg {tudija sem rad tudi sam ustvarjal. Tako sem nastopil v vlogi zdravnika v predstavi E. Ionesca: Kralj umira, pod re`ijsko taktirko Matja`a Latina ({tudenta re`ije iz Zagreba); v vlogi Kult osebnosti v plesni predstavi Florijanovo rojstvo; v vlogi dedka, kova~a, konja in hrasta v otro{ki predstavi Ku`ek Bavcek in riba Anica, in nazadnje spet kot recitator na Jesenskih serenadah, ki jih vsako leto organizira Glasbena mladina iz Ljubljane.

Kar zadeva filme sem dobil nekaj izku{enj v Videosekciji Maribor, kjer sem posnel kratek film Ne`na resni~nost in epizodno vlogo v filmu Dale~ stran. Odigral sem tudi epizodno vlogo duhovnika v filmu mladega filmskega re`iserja Igorja [terka - Ekspres - ekspres.

Med {tudijem sem si pridobil tudi znanje angle{kega in francoskega jezika, tako da sem pripravljen tudi na predstave v tujem jeziku ter na tehniko pantomime in mime za za~etnike, ki jo pou~uje priznani artist Andres Valdes; to mi omogo~a le uporabo svojega igralskega aparata brez scene in rekvizitov.

Povem naj {e to, da smo {tudentje AGRFT iz vseh {tirih letnikov vseh {tirih smeri brez mentorjev uspe{no uprizorili Sofoklejevo Antigono ob 50-letnici ustanovitve na{e akademije in tako po svoje pripomogli k razvoju gledali{kega ustvarjanja. Zdaj me ~aka le {e diplomska predstava - La`na Ivana v SNG Drama v Ljubljani. Upam, da bom po diplomi dobil prilo`nost, da se tudi poklicno izka`em kot mlad igralec, ki `eli dati pe~at dobi, ki prihaja.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96101y.htm