* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Simon æerbinek

2000 MARIBOR, æercerjeve brigade 7
Telefon: (062) 413 603

Akademija za gledaliçŸe, radio, film in televizijo v Ljubljani, dramska in umetniçka beseda

ætudij bom predvidoma konŸal septembra 1996. Delati si §elim predvsem kjerkoli na podroŸju dramske igre.
Z gledaliçŸem sem se zaŸel ukvarjati §e v prvem letniku gimnazije (1988), ko sem bil sprejet v dramski studio, ki ga je vodil Vili Ravnjak, takratni umetniçki vodja SNG Maribor. Tu sem se zaŸel uriti v gledaliçkem govoru, petju, umetniçki besedi in predvsem v igri. Moji mentorji so bili igralci, Ÿlani ansambla SNG Maribor: Anica Veble, Peter Ternovçek in Peter BoçtjanŸiŸ. Vili Ravnjak nam je omogoŸil statiranje v predstavah na velikem odru, da bi si tako pridobili izkuçnje v nastopanju pred obŸinstvom. Leta 1989 sem statiral v predstavi Modri angel, ki je bila nagrajena na Borçtnikovem sreŸanju tega istega leta.

Hkrati pa sem sodeloval v mladinskem ljubiteljskem gledaliçŸu Rusli, ki smo ga ustanovili na Prvi gimnaziji. Tu smo leta 1989 nastopili na obŸinskem sreŸanju ljubiteljskih skupin s prizori iz slovenske dramatike. Leta 1990 sem prav tako v okviru Dramskega studia nastopil v Postojni na sreŸanju ljubiteljskih skupin Slovenije v predstavi Dogodek v mestu Gogi. Igral sem izmiçljeno osebo po didaskalijah - Komentatorja. To leto smo Rusli zelo uspeçno nastopili s komedijo Duçana JovanoviŸa: ¦ivljenje pode§elskih plejbojev. Igral sem poçtenjaka - Cola. Jeseni 1990 sem ob obletnici ustanovitve Prve gimnazije igral na velikem odru SNG Maribor Mefista v slovenski razliŸici Goethejevega Fausta - Carniola.

Leto 1991 je bilo zelo delovno in uspeçno. Februarja sem nastopil na malem odru SNG Maribor v predstavi Vilija Ravnjaka - Aneks pod vodstvom re§iserja Sebastijana Horvata, ki je bil takrat §e çtudent Akademije za gledaliçŸe, radio, film in televizijo. Igral sem enega od dvojŸkov, Danijela. Aprila 1991 sem igral v francoski predstavi ¦enitni oglas, in jo s soigralko tudi re§iral. Igral sem moçkega srednjih let, ki ubija majhne otroke. S predstavo smo gostovali v Franciji, na mednarodnem festivalu srednjeçolskih gledaliçŸ in do§iveli velik uspeh. Predstava je bila tudi uvrçŸena v spremljevalni program Borçtnikovega sreŸanja.

V sezoni 1992 sem se posvetil poeziji in spet nastopil na spremljevalnem programu Borçtnikovega sreŸanja v predstavi VeŸer v besedi in poeziji s francoskimi çansoni, ter jo tudi sam re§iral.

Leta 1992 sem bil sprejet na AGRFT, smer igra in umetniçka beseda. Poleg çtudija sem rad tudi sam ustvarjal. Tako sem nastopil v vlogi zdravnika v predstavi E. Ionesca: Kralj umira, pod re§ijsko taktirko Matja§a Latina (çtudenta re§ije iz Zagreba); v vlogi Kult osebnosti v plesni predstavi Florijanovo rojstvo; v vlogi dedka, kovaŸa, konja in hrasta v otroçki predstavi Ku§ek Bavcek in riba Anica, in nazadnje spet kot recitator na Jesenskih serenadah, ki jih vsako leto organizira Glasbena mladina iz Ljubljane.

Kar zadeva filme sem dobil nekaj izkuçenj v Videosekciji Maribor, kjer sem posnel kratek film Ne§na resniŸnost in epizodno vlogo v filmu DaleŸ stran. Odigral sem tudi epizodno vlogo duhovnika v filmu mladega filmskega re§iserja Igorja æterka - Ekspres - ekspres.

Med çtudijem sem si pridobil tudi znanje angleçkega in francoskega jezika, tako da sem pripravljen tudi na predstave v tujem jeziku ter na tehniko pantomime in mime za zaŸetnike, ki jo pouŸuje priznani artist Andres Valdes; to mi omogoŸa le uporabo svojega igralskega aparata brez scene in rekvizitov.

Povem naj çe to, da smo çtudentje AGRFT iz vseh çtirih letnikov vseh çtirih smeri brez mentorjev uspeçno uprizorili Sofoklejevo Antigono ob 50-letnici ustanovitve naçe akademije in tako po svoje pripomogli k razvoju gledaliçkega ustvarjanja. Zdaj me Ÿaka le çe diplomska predstava - La§na Ivana v SNG Drama v Ljubljani. Upam, da bom po diplomi dobil prilo§nost, da se tudi poklicno izka§em kot mlad igralec, ki §eli dati peŸat dobi, ki prihaja.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96101y.htm