* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Simon Šerbinek

2000 MARIBOR, Šercerjeve brigade 7
Telefon: (062) 413 603

Akademija za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani, dramska in umetniška beseda

Študij bom predvidoma končal septembra 1996. Delati si želim predvsem kjerkoli na področju dramske igre.
Z gledališčem sem se začel ukvarjati že v prvem letniku gimnazije (1988), ko sem bil sprejet v dramski studio, ki ga je vodil Vili Ravnjak, takratni umetniški vodja SNG Maribor. Tu sem se začel uriti v gledališkem govoru, petju, umetniški besedi in predvsem v igri. Moji mentorji so bili igralci, člani ansambla SNG Maribor: Anica Veble, Peter Ternovšek in Peter Boštjančič. Vili Ravnjak nam je omogočil statiranje v predstavah na velikem odru, da bi si tako pridobili izkušnje v nastopanju pred občinstvom. Leta 1989 sem statiral v predstavi Modri angel, ki je bila nagrajena na Borštnikovem srečanju tega istega leta.

Hkrati pa sem sodeloval v mladinskem ljubiteljskem gledališču Rusli, ki smo ga ustanovili na Prvi gimnaziji. Tu smo leta 1989 nastopili na občinskem srečanju ljubiteljskih skupin s prizori iz slovenske dramatike. Leta 1990 sem prav tako v okviru Dramskega studia nastopil v Postojni na srečanju ljubiteljskih skupin Slovenije v predstavi Dogodek v mestu Gogi. Igral sem izmišljeno osebo po didaskalijah - Komentatorja. To leto smo Rusli zelo uspešno nastopili s komedijo Dušana Jovanoviča: Življenje podeželskih plejbojev. Igral sem poštenjaka - Cola. Jeseni 1990 sem ob obletnici ustanovitve Prve gimnazije igral na velikem odru SNG Maribor Mefista v slovenski različici Goethejevega Fausta - Carniola.

Leto 1991 je bilo zelo delovno in uspešno. Februarja sem nastopil na malem odru SNG Maribor v predstavi Vilija Ravnjaka - Aneks pod vodstvom režiserja Sebastijana Horvata, ki je bil takrat že študent Akademije za gledališče, radio, film in televizijo. Igral sem enega od dvojčkov, Danijela. Aprila 1991 sem igral v francoski predstavi Ženitni oglas, in jo s soigralko tudi režiral. Igral sem moškega srednjih let, ki ubija majhne otroke. S predstavo smo gostovali v Franciji, na mednarodnem festivalu srednješolskih gledališč in doživeli velik uspeh. Predstava je bila tudi uvrščena v spremljevalni program Borštnikovega srečanja.

V sezoni 1992 sem se posvetil poeziji in spet nastopil na spremljevalnem programu Borštnikovega srečanja v predstavi Večer v besedi in poeziji s francoskimi šansoni, ter jo tudi sam režiral.

Leta 1992 sem bil sprejet na AGRFT, smer igra in umetniška beseda. Poleg študija sem rad tudi sam ustvarjal. Tako sem nastopil v vlogi zdravnika v predstavi E. Ionesca: Kralj umira, pod režijsko taktirko Matjaža Latina (študenta režije iz Zagreba); v vlogi Kult osebnosti v plesni predstavi Florijanovo rojstvo; v vlogi dedka, kovača, konja in hrasta v otroški predstavi Kužek Bavcek in riba Anica, in nazadnje spet kot recitator na Jesenskih serenadah, ki jih vsako leto organizira Glasbena mladina iz Ljubljane.

Kar zadeva filme sem dobil nekaj izkušenj v Videosekciji Maribor, kjer sem posnel kratek film Nežna resničnost in epizodno vlogo v filmu Daleč stran. Odigral sem tudi epizodno vlogo duhovnika v filmu mladega filmskega režiserja Igorja Šterka - Ekspres - ekspres.

Med študijem sem si pridobil tudi znanje angleškega in francoskega jezika, tako da sem pripravljen tudi na predstave v tujem jeziku ter na tehniko pantomime in mime za začetnike, ki jo poučuje priznani artist Andres Valdes; to mi omogoča le uporabo svojega igralskega aparata brez scene in rekvizitov.

Povem naj še to, da smo študentje AGRFT iz vseh štirih letnikov vseh štirih smeri brez mentorjev uspešno uprizorili Sofoklejevo Antigono ob 50-letnici ustanovitve naše akademije in tako po svoje pripomogli k razvoju gledališkega ustvarjanja. Zdaj me čaka le še diplomska predstava - Lažna Ivana v SNG Drama v Ljubljani. Upam, da bom po diplomi dobil priložnost, da se tudi poklicno izkažem kot mlad igralec, ki želi dati pečat dobi, ki prihaja.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96101y.htm