* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Barbara Be~an

2344 LOVRENC NA POHORJU, Ob Radoljni 58
Telefon: (062) 675 082

Fakulteta za farmacijo v Ljubljani, farmacija

[tudij bom predvidoma kon~ala januarja 1998. Delati si `elim predvsem v klini~nem laboratoriju, v industriji pri analizi in na~rtovanju zdravil.
Osnovno {olo sem obiskovala v Lovrencu na Pohorju in vsa leta kon~evala z odli~nim uspehom. @e takrat me je privla~ilo naravoslovje, veliko sem tekmovala v matematiki in prejela zlato Vegovo priznanje. Vpisala sem se na Drugo gimnazijo Maribor, smer naravoslovno-matemati~ni tehnik. Moje zanimanje je segalo tudi na podro~je dru`boslovja in leta 1990 sem sodelovala pri raziskovalni nalogi z naslovom Lovrenc na Pohorju, ki je obsegala geografski, zgodovinski in etnolo{ki pogled na moj doma~i kraj. Uvrstila se je na prvo mesto v kategoriji geografija na tekmovanju Mladi za napredek Maribora. V tem ~asu sem trikrat sodelovala na republi{kih tekmovanjih iz kemije in na{la najve~je zadovoljstvo na podro~ju, ki povezuje kemijo in ~loveka. Kot nala{~ za to se mi je zdel {tudij farmacije, zato sem se po zaklju~nem izpitu, opravljenem z odliko, vpisala na Fakulteto za farmacijo Univerze v Ljubljani. Presene~ena sem bila nad {irino tega znanstvnega podro~ja, odpirale so se zmeraj nove smeri, najbolj pa me je pritegnila kemijska analitika v povezavi s patofiziologijo in farmakologijo. Zelo me zanima farmakokinetika in v zvezi s tem spremljanje zdravljenja. Veselita me tudi analiza in na~rtovanje zdravil v industriji.

Na fakulteti v letu 1995/96 obiskujem ~etrti letnik in nameravam diplomirati januarja 1998. Izpite in vaje sem opravila s srednjo oceno 9,3.

V gimnaziji sem se {tiri leta u~ila angle{~ine in franco{~ine. Leta 1991 mi je ob~ina Maribor omogo~ila {tirinajstdnevni jezikovni te~aj v Bournemouthu, v Veliki Britaniji. Sama sem se ob u~beniku u~ila nem{kega jezika, in ga spopolnila poleti 1995, ko mi je mednarodna {tudentska farmacevtska organizacija IPSF omogo~ila enomese~no prakso v zasebni lekarni v Edenkobnu v Nem~iji. Tako sem spoznala tudi urejenost lekarni{tva in zdravstva v tej dr`avi. Ob vseh izku{njah v tujini so mi poleg delovanja v stroki najve~ pomenili stik in `ivljenje z ljudmi ter spopolnjevanje v jeziku.

Kot nasprotna ute` znanosti me je `e od malega privla~ila glasba. Kon~ala sem ni`jo glasbeno {olo iz klavirja in tri leta obiskovala solopetje na Srednji glasbeni in baletni {oli v Mariboru. Pozneje sem se udele`ila {e dveh te~ajev petja zabavne glasbe.

Rada imam tudi delo z ljudmi, zato sem letos na fakulteti z velikim veseljem opravljala delo demonstratorke pri vajah iz farmacevtske sinteze.

V poklicu si `elim delovno mesto, kjer bo delo razgibano, ustvarjalno ter mi bo omogo~alo napredek in kjer bom lahko pokazala svojo vestnost in odgovornost. Prihodnost vidim v klini~nem laboratoriju oziroma v farmacevtski industriji. V zvezi s podiplomskim {tudijem na~rtujem vsaj specializacijo.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96100y.htm