* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Barbara BeŸan

2344 LOVRENC NA POHORJU, Ob Radoljni 58
Telefon: (062) 675 082

Fakulteta za farmacijo v Ljubljani, farmacija

ætudij bom predvidoma konŸala januarja 1998. Delati si §elim predvsem v kliniŸnem laboratoriju, v industriji pri analizi in naŸrtovanju zdravil.
Osnovno çolo sem obiskovala v Lovrencu na Pohorju in vsa leta konŸevala z odliŸnim uspehom. ¦e takrat me je privlaŸilo naravoslovje, veliko sem tekmovala v matematiki in prejela zlato Vegovo priznanje. Vpisala sem se na Drugo gimnazijo Maribor, smer naravoslovno-matematiŸni tehnik. Moje zanimanje je segalo tudi na podroŸje dru§boslovja in leta 1990 sem sodelovala pri raziskovalni nalogi z naslovom Lovrenc na Pohorju, ki je obsegala geografski, zgodovinski in etnoloçki pogled na moj domaŸi kraj. Uvrstila se je na prvo mesto v kategoriji geografija na tekmovanju Mladi za napredek Maribora. V tem Ÿasu sem trikrat sodelovala na republiçkih tekmovanjih iz kemije in naçla najveŸje zadovoljstvo na podroŸju, ki povezuje kemijo in Ÿloveka. Kot nalaçŸ za to se mi je zdel çtudij farmacije, zato sem se po zakljuŸnem izpitu, opravljenem z odliko, vpisala na Fakulteto za farmacijo Univerze v Ljubljani. PreseneŸena sem bila nad çirino tega znanstvnega podroŸja, odpirale so se zmeraj nove smeri, najbolj pa me je pritegnila kemijska analitika v povezavi s patofiziologijo in farmakologijo. Zelo me zanima farmakokinetika in v zvezi s tem spremljanje zdravljenja. Veselita me tudi analiza in naŸrtovanje zdravil v industriji.

Na fakulteti v letu 1995/96 obiskujem Ÿetrti letnik in nameravam diplomirati januarja 1998. Izpite in vaje sem opravila s srednjo oceno 9,3.

V gimnaziji sem se çtiri leta uŸila angleçŸine in francoçŸine. Leta 1991 mi je obŸina Maribor omogoŸila çtirinajstdnevni jezikovni teŸaj v Bournemouthu, v Veliki Britaniji. Sama sem se ob uŸbeniku uŸila nemçkega jezika, in ga spopolnila poleti 1995, ko mi je mednarodna çtudentska farmacevtska organizacija IPSF omogoŸila enomeseŸno prakso v zasebni lekarni v Edenkobnu v NemŸiji. Tako sem spoznala tudi urejenost lekarniçtva in zdravstva v tej dr§avi. Ob vseh izkuçnjah v tujini so mi poleg delovanja v stroki najveŸ pomenili stik in §ivljenje z ljudmi ter spopolnjevanje v jeziku.

Kot nasprotna ute§ znanosti me je §e od malega privlaŸila glasba. KonŸala sem ni§jo glasbeno çolo iz klavirja in tri leta obiskovala solopetje na Srednji glasbeni in baletni çoli v Mariboru. Pozneje sem se udele§ila çe dveh teŸajev petja zabavne glasbe.

Rada imam tudi delo z ljudmi, zato sem letos na fakulteti z velikim veseljem opravljala delo demonstratorke pri vajah iz farmacevtske sinteze.

V poklicu si §elim delovno mesto, kjer bo delo razgibano, ustvarjalno ter mi bo omogoŸalo napredek in kjer bom lahko pokazala svojo vestnost in odgovornost. Prihodnost vidim v kliniŸnem laboratoriju oziroma v farmacevtski industriji. V zvezi s podiplomskim çtudijem naŸrtujem vsaj specializacijo.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96100y.htm