* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Barbara Bečan

2344 LOVRENC NA POHORJU, Ob Radoljni 58
Telefon: (062) 675 082

Fakulteta za farmacijo v Ljubljani, farmacija

Študij bom predvidoma končala januarja 1998. Delati si želim predvsem v kliničnem laboratoriju, v industriji pri analizi in načrtovanju zdravil.
Osnovno šolo sem obiskovala v Lovrencu na Pohorju in vsa leta končevala z odličnim uspehom. Že takrat me je privlačilo naravoslovje, veliko sem tekmovala v matematiki in prejela zlato Vegovo priznanje. Vpisala sem se na Drugo gimnazijo Maribor, smer naravoslovno-matematični tehnik. Moje zanimanje je segalo tudi na področje družboslovja in leta 1990 sem sodelovala pri raziskovalni nalogi z naslovom Lovrenc na Pohorju, ki je obsegala geografski, zgodovinski in etnološki pogled na moj domači kraj. Uvrstila se je na prvo mesto v kategoriji geografija na tekmovanju Mladi za napredek Maribora. V tem času sem trikrat sodelovala na republiških tekmovanjih iz kemije in našla največje zadovoljstvo na področju, ki povezuje kemijo in človeka. Kot nalašč za to se mi je zdel študij farmacije, zato sem se po zaključnem izpitu, opravljenem z odliko, vpisala na Fakulteto za farmacijo Univerze v Ljubljani. Presenečena sem bila nad širino tega znanstvnega področja, odpirale so se zmeraj nove smeri, najbolj pa me je pritegnila kemijska analitika v povezavi s patofiziologijo in farmakologijo. Zelo me zanima farmakokinetika in v zvezi s tem spremljanje zdravljenja. Veselita me tudi analiza in načrtovanje zdravil v industriji.

Na fakulteti v letu 1995/96 obiskujem četrti letnik in nameravam diplomirati januarja 1998. Izpite in vaje sem opravila s srednjo oceno 9,3.

V gimnaziji sem se štiri leta učila angleščine in francoščine. Leta 1991 mi je občina Maribor omogočila štirinajstdnevni jezikovni tečaj v Bournemouthu, v Veliki Britaniji. Sama sem se ob učbeniku učila nemškega jezika, in ga spopolnila poleti 1995, ko mi je mednarodna študentska farmacevtska organizacija IPSF omogočila enomesečno prakso v zasebni lekarni v Edenkobnu v Nemčiji. Tako sem spoznala tudi urejenost lekarništva in zdravstva v tej državi. Ob vseh izkušnjah v tujini so mi poleg delovanja v stroki največ pomenili stik in življenje z ljudmi ter spopolnjevanje v jeziku.

Kot nasprotna utež znanosti me je že od malega privlačila glasba. Končala sem nižjo glasbeno šolo iz klavirja in tri leta obiskovala solopetje na Srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru. Pozneje sem se udeležila še dveh tečajev petja zabavne glasbe.

Rada imam tudi delo z ljudmi, zato sem letos na fakulteti z velikim veseljem opravljala delo demonstratorke pri vajah iz farmacevtske sinteze.

V poklicu si želim delovno mesto, kjer bo delo razgibano, ustvarjalno ter mi bo omogočalo napredek in kjer bom lahko pokazala svojo vestnost in odgovornost. Prihodnost vidim v kliničnem laboratoriju oziroma v farmacevtski industriji. V zvezi s podiplomskim študijem načrtujem vsaj specializacijo.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96100y.htm