* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Anja Zalta

2000 MARIBOR, Livadna 10
Telefon: (062) 31 284

Filozofska fakulteta v Ljubljani, A - sociologija kulture, B - etnologija

[tudij bom predvidoma kon~ala novembra 1997. Delati si `elim predvsem na podro~ju sociolo{ko - kulturolo{kih raziskav, antropolo{kega terenskega dela in novinarstva.
Osnovno {olo sem obiskovala v Mariboru in jo vsa leta kon~evala z odli~nim uspehom. @e med osnovno{olskim {olanjem sem za~utila `eljo po ustvarjalnem delu, zato sem bila soudele`ena pri oblikovanju {olskega ~asnika in {olskega gledali{~a. Po kon~ani osnovni {oli sem nadaljevala {olanje na Prvi gimnaziji v Mariboru, na klasi~no-humanisti~ni smeri. Sodelovala sem na Pre{ernovem literarnem nate~aju, obiskovala Dramski studio za re`ijo pod vodstvom Vilija Ravnjaka, tedanjega direktorja SNG Maribor, in maturirala z odli~nim uspehom.

[tudijske smeri ni bilo te`ko izbrati, saj sem se `e v srednji {oli odlo~ila, da bom vpisala sociologijo kulture (kot predmet A) in etnologijo (kot predmet B) na filozofski fakulteti. Po uspe{no opravljenih sprejemnih izpitih mi je to tudi uspelo. Med {tudijem sem ves ~as sodelovala in se spopolnjevala na razli~nih strokovnih podro~jih, predvsem na Zavodu za naravno in kulturno dedi{~ino v Mariboru. V srednji {oli sem imela pouk angle{kega in francoskega jezika ter latin{~ine, in to mi pomaga pri prebiranju tuje strokovne literature. Obiskovala sem tudi te~aj nem{kega jezika.

@e od srednje {ole so bile po~itnice prihranjene za potovanja. Kot dijakinja sem prepotovala ve~ji del Evrope, kasneje pa me je {tudij popeljal v Azijo, Afriko in Ameriko. Pred potovanji na razli~ne celine sem si nabrala ustrezno znanje s prebiranjem antropolo{kih {tudij in z ogledom slikovnega gradiva po razli~nih strokovnih ustanovah, od Londona do Berlina, predvsem na antropolo{kem oddelku Britanskega muzeja (Museum of Mankind) in v Etnolo{kem muzeju v Berlinu (Museum fur Volkerkunde). Ker se zavedam, da je za uspe{no antropolo{ko {tudijo najprimernej{e terensko delo, sem poletje pre`ivela v misijonu v Jakarti na Javi. Pridru`ila sem se jezuitom pri njihovem vsakdanjem delu in napisala seminar o vplivu misijonarskega dela na kulturo doma~inov.

V Francijo in Afriko sem potovala z nekaterimi profesorji in kolegi s fakultete, opravljali smo raziskave na terenu in navezovali stike s tamkaj{njimi institucijami. Na poti po Afriki nas je spremljala tudi ekipa TV Slovenija in na{e delo posnela na filmski trak.

Po vrnitvi sem objavljala potopisno-reporta`ne ~lanke v razli~nih ~asnikih, predvsem v Ve~eru. Tako se je uresni~ila tudi moja `elja po ~asnikarskem delu, ki bi jo rada (vsaj ob~asno) nadaljevala tudi po kon~anem {tudiju. V {tudijskih letih sem se prav tako priu~ila dela z ra~unalnikom v okolju Windows.

Po opravljeni diplomi bi `elela {tudij nadaljevati, ter se kasneje zaposliti v dinami~nem kolektivu, ki bi spodbujal ustvarjalno delo ter mi omogo~al razvoj in obogatitev znanja. Da bi delo ~im bolje opravljala, sem se pripravljena tudi naprej izobra`evati in usposabljati. ^e v mojem rojstnem kraju ne bi bilo primerne mo`nosti za zaposlitev, mi ne bi bilo te`ko delati drugje, najraje v glavnem mestu, lahko pa tudi v tujini.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96099y.htm