* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Anja Zalta

2000 MARIBOR, Livadna 10
Telefon: (062) 31 284

Filozofska fakulteta v Ljubljani, A - sociologija kulture, B - etnologija

ætudij bom predvidoma konŸala novembra 1997. Delati si §elim predvsem na podroŸju socioloçko - kulturoloçkih raziskav, antropoloçkega terenskega dela in novinarstva.
Osnovno çolo sem obiskovala v Mariboru in jo vsa leta konŸevala z odliŸnim uspehom. ¦e med osnovnoçolskim çolanjem sem zaŸutila §eljo po ustvarjalnem delu, zato sem bila soudele§ena pri oblikovanju çolskega Ÿasnika in çolskega gledaliçŸa. Po konŸani osnovni çoli sem nadaljevala çolanje na Prvi gimnaziji v Mariboru, na klasiŸno-humanistiŸni smeri. Sodelovala sem na Preçernovem literarnem nateŸaju, obiskovala Dramski studio za re§ijo pod vodstvom Vilija Ravnjaka, tedanjega direktorja SNG Maribor, in maturirala z odliŸnim uspehom.

ætudijske smeri ni bilo te§ko izbrati, saj sem se §e v srednji çoli odloŸila, da bom vpisala sociologijo kulture (kot predmet A) in etnologijo (kot predmet B) na filozofski fakulteti. Po uspeçno opravljenih sprejemnih izpitih mi je to tudi uspelo. Med çtudijem sem ves Ÿas sodelovala in se spopolnjevala na razliŸnih strokovnih podroŸjih, predvsem na Zavodu za naravno in kulturno dediçŸino v Mariboru. V srednji çoli sem imela pouk angleçkega in francoskega jezika ter latinçŸine, in to mi pomaga pri prebiranju tuje strokovne literature. Obiskovala sem tudi teŸaj nemçkega jezika.

¦e od srednje çole so bile poŸitnice prihranjene za potovanja. Kot dijakinja sem prepotovala veŸji del Evrope, kasneje pa me je çtudij popeljal v Azijo, Afriko in Ameriko. Pred potovanji na razliŸne celine sem si nabrala ustrezno znanje s prebiranjem antropoloçkih çtudij in z ogledom slikovnega gradiva po razliŸnih strokovnih ustanovah, od Londona do Berlina, predvsem na antropoloçkem oddelku Britanskega muzeja (Museum of Mankind) in v Etnoloçkem muzeju v Berlinu (Museum fur Volkerkunde). Ker se zavedam, da je za uspeçno antropoloçko çtudijo najprimernejçe terensko delo, sem poletje pre§ivela v misijonu v Jakarti na Javi. Pridru§ila sem se jezuitom pri njihovem vsakdanjem delu in napisala seminar o vplivu misijonarskega dela na kulturo domaŸinov.

V Francijo in Afriko sem potovala z nekaterimi profesorji in kolegi s fakultete, opravljali smo raziskave na terenu in navezovali stike s tamkajçnjimi institucijami. Na poti po Afriki nas je spremljala tudi ekipa TV Slovenija in naçe delo posnela na filmski trak.

Po vrnitvi sem objavljala potopisno-reporta§ne Ÿlanke v razliŸnih Ÿasnikih, predvsem v VeŸeru. Tako se je uresniŸila tudi moja §elja po Ÿasnikarskem delu, ki bi jo rada (vsaj obŸasno) nadaljevala tudi po konŸanem çtudiju. V çtudijskih letih sem se prav tako priuŸila dela z raŸunalnikom v okolju Windows.

Po opravljeni diplomi bi §elela çtudij nadaljevati, ter se kasneje zaposliti v dinamiŸnem kolektivu, ki bi spodbujal ustvarjalno delo ter mi omogoŸal razvoj in obogatitev znanja. Da bi delo Ÿim bolje opravljala, sem se pripravljena tudi naprej izobra§evati in usposabljati. ¬e v mojem rojstnem kraju ne bi bilo primerne mo§nosti za zaposlitev, mi ne bi bilo te§ko delati drugje, najraje v glavnem mestu, lahko pa tudi v tujini.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96099y.htm