* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Anja Zalta

2000 MARIBOR, Livadna 10
Telefon: (062) 31 284

Filozofska fakulteta v Ljubljani, A - sociologija kulture, B - etnologija

Študij bom predvidoma končala novembra 1997. Delati si želim predvsem na področju sociološko - kulturoloških raziskav, antropološkega terenskega dela in novinarstva.
Osnovno šolo sem obiskovala v Mariboru in jo vsa leta končevala z odličnim uspehom. Že med osnovnošolskim šolanjem sem začutila željo po ustvarjalnem delu, zato sem bila soudeležena pri oblikovanju šolskega časnika in šolskega gledališča. Po končani osnovni šoli sem nadaljevala šolanje na Prvi gimnaziji v Mariboru, na klasično-humanistični smeri. Sodelovala sem na Prešernovem literarnem natečaju, obiskovala Dramski studio za režijo pod vodstvom Vilija Ravnjaka, tedanjega direktorja SNG Maribor, in maturirala z odličnim uspehom.

Študijske smeri ni bilo težko izbrati, saj sem se že v srednji šoli odločila, da bom vpisala sociologijo kulture (kot predmet A) in etnologijo (kot predmet B) na filozofski fakulteti. Po uspešno opravljenih sprejemnih izpitih mi je to tudi uspelo. Med študijem sem ves čas sodelovala in se spopolnjevala na različnih strokovnih področjih, predvsem na Zavodu za naravno in kulturno dediščino v Mariboru. V srednji šoli sem imela pouk angleškega in francoskega jezika ter latinščine, in to mi pomaga pri prebiranju tuje strokovne literature. Obiskovala sem tudi tečaj nemškega jezika.

Že od srednje šole so bile počitnice prihranjene za potovanja. Kot dijakinja sem prepotovala večji del Evrope, kasneje pa me je študij popeljal v Azijo, Afriko in Ameriko. Pred potovanji na različne celine sem si nabrala ustrezno znanje s prebiranjem antropoloških študij in z ogledom slikovnega gradiva po različnih strokovnih ustanovah, od Londona do Berlina, predvsem na antropološkem oddelku Britanskega muzeja (Museum of Mankind) in v Etnološkem muzeju v Berlinu (Museum fur Volkerkunde). Ker se zavedam, da je za uspešno antropološko študijo najprimernejše terensko delo, sem poletje preživela v misijonu v Jakarti na Javi. Pridružila sem se jezuitom pri njihovem vsakdanjem delu in napisala seminar o vplivu misijonarskega dela na kulturo domačinov.

V Francijo in Afriko sem potovala z nekaterimi profesorji in kolegi s fakultete, opravljali smo raziskave na terenu in navezovali stike s tamkajšnjimi institucijami. Na poti po Afriki nas je spremljala tudi ekipa TV Slovenija in naše delo posnela na filmski trak.

Po vrnitvi sem objavljala potopisno-reportažne članke v različnih časnikih, predvsem v Večeru. Tako se je uresničila tudi moja želja po časnikarskem delu, ki bi jo rada (vsaj občasno) nadaljevala tudi po končanem študiju. V študijskih letih sem se prav tako priučila dela z računalnikom v okolju Windows.

Po opravljeni diplomi bi želela študij nadaljevati, ter se kasneje zaposliti v dinamičnem kolektivu, ki bi spodbujal ustvarjalno delo ter mi omogočal razvoj in obogatitev znanja. Da bi delo čim bolje opravljala, sem se pripravljena tudi naprej izobraževati in usposabljati. Če v mojem rojstnem kraju ne bi bilo primerne možnosti za zaposlitev, mi ne bi bilo težko delati drugje, najraje v glavnem mestu, lahko pa tudi v tujini.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96099y.htm