* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Manja Feren~ak

2000 MARIBOR, Vrbanska 12b
Telefon: (062) 621 083

Biotehni{ka fakulteta v Ljubljani - Oddelek za biologijo, biologija, sistematsko ekolo{ki blok

[tudij bom predvidoma kon~ala oktobra 1997. Delati si `elim predvsem na podro~ju ekologije, antropolo{kih raziskav, genetike, biolo{kih ~istilnih naprav.
Osnovno {olo sem kon~ala v Kamnici z odli~nim uspehom. Tudi v srednji {oli naravoslovno-matemati~ne usmeritve sem opravila zaklju~ne izpite iz angle{~ine in psihologije z odli~nim uspehom.

Po srednji {oli sem se odlo~ala med dru`boslovjem in naravoslovjem, a sem se po uspe{no opravljenih sprejemnih izpitih vpisala na biotehni{ko fakulteto, oddelek za biologijo.

V drugem letniku {tudija sem se odlo~ila za sistematsko-ekolo{ki blok, ker me veseli prakti~no delo v naravi, na tej smeri pa je tudi najve~ antropolo{kih predmetov. Hkrati se zavedam, da bomo v prihodnje zaradi ~edalje huj{ih ekolo{kih problemov potrebovali veliko strokovnjakov s tega podro~ja.

Med po~itnicami sem se potrudila, da sem vsaj mesec dni namenila prakti~nemu biolo{kemu delu - poleg zanimivih obveznih terenskih vaj v hribih, na krasu, na morju, sem se udele`evala tudi {tudentskih biolo{kih taborov. @e tri leta zapored opravljam tudi prakso na Zavodu za zdravstveno varstvo v Mariboru, na oddelku za deratizacijo, dezinsekcijo, dezinfekcijo in dekontaminacijo.

Kljub temu da mi je Zoisova {tipendija omogo~ala precej{njo ekonomsko neodvisnost, sem delala tudi kot hostesa za Bosch Robert, d.o.o., na sejmu Energetika v Mariboru, anketirala na Delu - Stik, pomagala v fonoteki mariborskega radia in de`urala v {tudentskih domovih. Tako sem si zaslu`ila nekaj denarja tudi za {portne dejavnosti - kolesarjenje, plavanje, odbojko, za vsakoletno pomladno smu~anje v Franciji in za po~itni{ko potepanje po gr{kih otokih.

Julija 1995 sem pre`ivela {tirinajst dni v glavnem mestu Estonije, Tallinnu, tam sem se z enaindvajsetimi {tudenti iz vse Evrope udele`ila seminarja Ekologija in energija. Bolj kot po strokovni plati se mi je zdel zanimiv zaradi utrjevanja angle{~ine in nem{~ine ter sklepanja poznanstev z ljudmi iz razli~nih dr`av, ki bodo delali v isti stroki.

Ker me zanima delo z ljudmi, sem jeseni 1995 dva meseca pou~evala biologijo na Osnovni {oli Zadobrova pri Ljubljani. Tudi to je vzrok, da sem se odlo~ila v {olskem letu 1996/97 znova vpisati v ~etrti letnik in opraviti {e dodatne izpite iz pedago{kih predmetov.

Kot aktivna ~lanica dru{tva BEST (Board of European Students of Technology) sem se maja 1996 udele`ila tridnevne delavnice v sklopu gibanja Mladi za mlade, ki jo je priredil Urada za mladino RS v Strunjanu.Govorili smo o temah omame, diskriminacija, nasilje in se hkrati na kratko seznanili s strate{kim na~rtovanjem v nepridobitnih organizacijah.

V ~etrtem letniku sem opravila seminarje iz predmetov etologija, simbioze in parazitizem ter varstva okolja in naravne dedi{~ine - kraj{o raziskovalno nalogo o ~istilni napravi Papirnice Vev~e. Za izbirni predmet sem izbrala genetiko evkariontov. Na terenskih vajah na Ptuju sem nekaj dni pomagala na biolo{ki ~istilni napravi.

Diplomsko nalogo bom delala v {olskem letu 1996/97 pri prof. dr. Mariji [tefan~i~ na katedri za antropologijo. Upam, da se bom pri tem lahko povezala z eno od dru`boslovnih fakultet.

Na~rtujem, da bom diplomirala jeseni leta 1997, pred tem pa bi se poleg {tudijskih obveznosti rada {e dodatno spopolnila v znanju tujih jezikov in se udele`ila {e kak{nega seminarja v tujini.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96098y.htm