* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Irena Kandrič

2270 ORMOŽ, Ptujska cesta 27
Telefon: (062) 701 108

Pedagoška fakulteta v Mariboru, A - slovenščina, B - sociologija

Študij bom predvidoma končala septembra 1997. Delati si želim predvsem na področju sociologije, literature, tudi povezave obeh področij.
Šolanje v Osnovni šoli Ormož sem končala kot odlična učenka leta 1988. Za uspešno ustvarjalno delo sem prejela priznanje mladi ustvarjalec, ki ga podeljuje Zveza kulturnih organizacij Slovenije, prav tako pa tudi zlata priznanja vseslovenske veroučne revije Mavrica; prejela sem tudi Vegovo priznanje.

Izobraževanje sem nadaljevala na ptujski gimnaziji, na naravoslovno-matematični smeri. Moj prvi tuji jezik je bila nemščina, drugi angleščina. Še naprej sem ustvarjala, moji literarni prispevki so bili objavljeni v Vitici, Korakih, velenjskem Špricu, tudi v 7D. S prijateljico sva na Radiu Ormož leto dni oblikovali in vodili oddajo Glasbeni vrtiljak. Bila sem soustanoviteljica in ena izmed urednic Razokvirjene besede - glasila ptujskih gimnazijcev. V četrtem letniku sem interdisciplinarno preučevala pojav kruha, tako je nastala raziskava En sam grižljaj. Le-ta je povezovala literaturo, etnologijo in sociologijo in bila v Ljubljani na Gibanju znanost mladini posebej pohvaljena.

Jeseni 1992 sem vpisala študij slovenskega jezika s književnostjo in sociologije na Pedagoški fakulteti v Mariboru. V tem obdobju sem v sklopu študijskih obveznosti napisala številne seminarske naloge; ob teh sem si širila znanje in se dodatno usmerjala v raziskovalno delo. Nadaljevala sem z literarnim ustvarjanjem, pesmi in kratko prozo pa objavljala v Mentorju, Locotiu, fakultetnem glasilu Infošou. Sodelovala sem na literarnih večerih, skoraj vsako leto sem se udeleževala literarne delavnice v Piranu.

Pravkar se ukvarjam z diplomskim seminarjem na sociologiji, raziskujem večkulturnost v Prekmurju. Pri študiju slovenskega jezika in književnosti bom za diplomsko nalogo predvidoma raziskovala osebnost publicista, kritika, esejista in pisatelja Ruda Jurčeca. Ves čas študija tudi občasno pišem za Večer; predvsem članke o kulturi in reportaže.

V prihodnosti si želim delovati na področju sociologije, in literature, v načrtu pa imam tudi podiplomski študij iz sociologije. Zanimajo me še številna področja, na katerih bi lahko izrabila že pridobljeno znanje in si pridobila še novo.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96095y.htm