* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Ivanka Petrovi~

2255 VITOMARCI, Hvaletinci 9
Telefon: (062) 757 525

Pedago{ka fakulteta v Mariboru, A - biologija, B - kemija

[tudij bom predvidoma kon~ala avgusta 1997. Delati si `elim predvsem na pedago{kem podro~ju (pou~evanje na osnovni ali srednji {oli), raziskovalnem podro~ju (delo v kemijskem ali biolo{kem laboratoriju).
Osnovno {olo sem kon~ala na Ptuju z odli~nim uspehom. Udele`evala sem se razli~nih tekmovanj in med drugim prejela {tevilna bronasta in srebrna Vegova priznanja.

[olanje sem nadaljevala na gimnaziji Ptuj (naravoslovno-matemati~na smer). Srednjo {olo sem kon~ala s prav dobrim uspehom, zaklju~ni izpit pa opravila z odliko.

Nekaj ~asa sem omahovala med razli~nimi naravoslovnimi {tudiji, ker pa sem `elela pridobiti ~im ve~ znanja z razli~nih podro~ij in ker me veseli pedago{ko delo, sem se odlo~ila za {tudij na pedago{ki fakulteti. Zaradi raziskovalne `ilice in `elje po spoznavanju in preu~evanju narave sem vpisala smer biologija in kemija.

Na {tudijski smeri kemija sem se v mnogih urah, pre`ivetih v kemijskem laboratoriju, usposobila za opravljanje {tevilnih zahtevnih laboratorijskih postopkov in operacij (sinteze, analize idr.). Posebna pozornost je bila namenjena snovanju in na~rtovanju novih poskusov. Pri tem je bilo nujno pose~i po tuji literaturi. Tako sem zelo dobro spopolnila svoje srednje{olsko znanje nem{kega in angle{kega jezika.

V okviru {tudija biologija (pa tudi zunaj fakultete) sem se udele`evala {tevilnih terenskih vaj in raziskovalnih taborov po Sloveniji in tujini. Poleg teoreti~nega znanja pridobljenega s {tudijem, sem tako spoznala {tevilne raziskovalne mo`nosti, ki jih ponuja prakti~no terensko delo.

Pri usposabljanju za u~iteljski poklic bi rada opozorila na {tevilne uspe{ne nastope in pedago{ko prakso na osnovnih in srednjih {olah ter stalno seznanjanje z novimi metodami in oblikami dela. Z zavzetostjo in marljivostjo sem tako ves ~as {tudija dosegala povpre~no oceno vaj in izpitov 9,2.

Poleg {olskih obveznosti se seveda najde ~as {e za kaj drugega: oblikovanje lastnega vivarija v doma~em okolju, za preproste poskuse v lastnem priro~nem laboratoriju in sodelovanje v lokalnih dru{tvih (turisti~no, prosvetno).

Ko bom absolventka, se nameravam vpisati v ra~unalni{ki te~aj in si tako {e dopolniti znanje s tega podro~ja. Po kon~anem {tudiju se `elim zaposliti kot u~iteljica na osnovni ali srednji {oli, ustrezalo pa bi mi tudi delo v kemijskem ali biolo{kem laboratoriju.

Vsekakor bi rada delala v kolektivu, kjer bi mi bilo omogo~eno ustvarjalno delo, {e posebno pa nadaljnje razvijanje zmo`nosti in znanja iz kemije in biologije.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96094y.htm