* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Ivanka PetroviŸ

2255 VITOMARCI, Hvaletinci 9
Telefon: (062) 757 525

Pedagoçka fakulteta v Mariboru, A - biologija, B - kemija

ætudij bom predvidoma konŸala avgusta 1997. Delati si §elim predvsem na pedagoçkem podroŸju (pouŸevanje na osnovni ali srednji çoli), raziskovalnem podroŸju (delo v kemijskem ali bioloçkem laboratoriju).
Osnovno çolo sem konŸala na Ptuju z odliŸnim uspehom. Udele§evala sem se razliŸnih tekmovanj in med drugim prejela çtevilna bronasta in srebrna Vegova priznanja.

æolanje sem nadaljevala na gimnaziji Ptuj (naravoslovno-matematiŸna smer). Srednjo çolo sem konŸala s prav dobrim uspehom, zakljuŸni izpit pa opravila z odliko.

Nekaj Ÿasa sem omahovala med razliŸnimi naravoslovnimi çtudiji, ker pa sem §elela pridobiti Ÿim veŸ znanja z razliŸnih podroŸij in ker me veseli pedagoçko delo, sem se odloŸila za çtudij na pedagoçki fakulteti. Zaradi raziskovalne §ilice in §elje po spoznavanju in preuŸevanju narave sem vpisala smer biologija in kemija.

Na çtudijski smeri kemija sem se v mnogih urah, pre§ivetih v kemijskem laboratoriju, usposobila za opravljanje çtevilnih zahtevnih laboratorijskih postopkov in operacij (sinteze, analize idr.). Posebna pozornost je bila namenjena snovanju in naŸrtovanju novih poskusov. Pri tem je bilo nujno poseŸi po tuji literaturi. Tako sem zelo dobro spopolnila svoje srednjeçolsko znanje nemçkega in angleçkega jezika.

V okviru çtudija biologija (pa tudi zunaj fakultete) sem se udele§evala çtevilnih terenskih vaj in raziskovalnih taborov po Sloveniji in tujini. Poleg teoretiŸnega znanja pridobljenega s çtudijem, sem tako spoznala çtevilne raziskovalne mo§nosti, ki jih ponuja praktiŸno terensko delo.

Pri usposabljanju za uŸiteljski poklic bi rada opozorila na çtevilne uspeçne nastope in pedagoçko prakso na osnovnih in srednjih çolah ter stalno seznanjanje z novimi metodami in oblikami dela. Z zavzetostjo in marljivostjo sem tako ves Ÿas çtudija dosegala povpreŸno oceno vaj in izpitov 9,2.

Poleg çolskih obveznosti se seveda najde Ÿas çe za kaj drugega: oblikovanje lastnega vivarija v domaŸem okolju, za preproste poskuse v lastnem priroŸnem laboratoriju in sodelovanje v lokalnih druçtvih (turistiŸno, prosvetno).

Ko bom absolventka, se nameravam vpisati v raŸunalniçki teŸaj in si tako çe dopolniti znanje s tega podroŸja. Po konŸanem çtudiju se §elim zaposliti kot uŸiteljica na osnovni ali srednji çoli, ustrezalo pa bi mi tudi delo v kemijskem ali bioloçkem laboratoriju.

Vsekakor bi rada delala v kolektivu, kjer bi mi bilo omogoŸeno ustvarjalno delo, çe posebno pa nadaljnje razvijanje zmo§nosti in znanja iz kemije in biologije.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96094y.htm