* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Ivanka Petrovič

2255 VITOMARCI, Hvaletinci 9
Telefon: (062) 757 525

Pedagoška fakulteta v Mariboru, A - biologija, B - kemija

Študij bom predvidoma končala avgusta 1997. Delati si želim predvsem na pedagoškem področju (poučevanje na osnovni ali srednji šoli), raziskovalnem področju (delo v kemijskem ali biološkem laboratoriju).
Osnovno šolo sem končala na Ptuju z odličnim uspehom. Udeleževala sem se različnih tekmovanj in med drugim prejela številna bronasta in srebrna Vegova priznanja.

Šolanje sem nadaljevala na gimnaziji Ptuj (naravoslovno-matematična smer). Srednjo šolo sem končala s prav dobrim uspehom, zaključni izpit pa opravila z odliko.

Nekaj časa sem omahovala med različnimi naravoslovnimi študiji, ker pa sem želela pridobiti čim več znanja z različnih področij in ker me veseli pedagoško delo, sem se odločila za študij na pedagoški fakulteti. Zaradi raziskovalne žilice in želje po spoznavanju in preučevanju narave sem vpisala smer biologija in kemija.

Na študijski smeri kemija sem se v mnogih urah, preživetih v kemijskem laboratoriju, usposobila za opravljanje številnih zahtevnih laboratorijskih postopkov in operacij (sinteze, analize idr.). Posebna pozornost je bila namenjena snovanju in načrtovanju novih poskusov. Pri tem je bilo nujno poseči po tuji literaturi. Tako sem zelo dobro spopolnila svoje srednješolsko znanje nemškega in angleškega jezika.

V okviru študija biologija (pa tudi zunaj fakultete) sem se udeleževala številnih terenskih vaj in raziskovalnih taborov po Sloveniji in tujini. Poleg teoretičnega znanja pridobljenega s študijem, sem tako spoznala številne raziskovalne možnosti, ki jih ponuja praktično terensko delo.

Pri usposabljanju za učiteljski poklic bi rada opozorila na številne uspešne nastope in pedagoško prakso na osnovnih in srednjih šolah ter stalno seznanjanje z novimi metodami in oblikami dela. Z zavzetostjo in marljivostjo sem tako ves čas študija dosegala povprečno oceno vaj in izpitov 9,2.

Poleg šolskih obveznosti se seveda najde čas še za kaj drugega: oblikovanje lastnega vivarija v domačem okolju, za preproste poskuse v lastnem priročnem laboratoriju in sodelovanje v lokalnih društvih (turistično, prosvetno).

Ko bom absolventka, se nameravam vpisati v računalniški tečaj in si tako še dopolniti znanje s tega področja. Po končanem študiju se želim zaposliti kot učiteljica na osnovni ali srednji šoli, ustrezalo pa bi mi tudi delo v kemijskem ali biološkem laboratoriju.

Vsekakor bi rada delala v kolektivu, kjer bi mi bilo omogočeno ustvarjalno delo, še posebno pa nadaljnje razvijanje zmožnosti in znanja iz kemije in biologije.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96094y.htm