* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Patricija Kosar

2000 MARIBOR, Cankarjeva 29
Telefon: (062) 221 712

Pedago{ka fakulteta v Mariboru, A - angle{~ina, B - nem{~ina

[tudij bom predvidoma kon~ala januarja 1997. Delati si `elim predvsem na podro~ju pou~evanja (jezikovni te~aji), turizma (turisti~ni vodi~), zunanje trgovine (korespondenca), medijev (prevajanje, prirejanje besedil).
Osnovno {olo sem obiskovala od leta 1979 do 1987 v Mariboru, in vseh osem razredov opravila z odliko. Med {olanjem sem sodelovala na razli~nih tekmovanjih in med drugim dobila bronasto Vegovo priznanje (matematika). Bila sem ~lanica lutkovno-dramske skupine, s to smo po`eli precej{en uspeh.

[olanje sem nadaljevala na Tretji gimnaziji v Mariboru, tedanji pedago{ki srednji {oli, na dru`boslovno-jezikovni smeri. Vse {tiri letnike sem kon~ala z odliko, zato mi ni bilo treba opravljati zaklju~nega izpita. @e v srednji {oli sem se ve~inoma ukvarjala z jeziki, redno sem se u~ila angle{~ine in nem{~ine, fakultativno pa eno leto {e italijan{~ine in en semester franco{~ine. Dvakrat sem sodelovala na republi{kem tekmovanju za srednje{olce iz angle{~ine, in obakrat dosegla soliden uspeh.

Po uspe{no opravljenih sprejemnih izpitih sem se leta 1991 vpisala na Pedago{ko fakulteto v Mariboru, smer anglistika-nemcistika. Zdaj sem absolventka, do diplome pa mi manjkata {e dva izpita. Moja povpre~na ocena je 9.

^eprav doslej {e nisem bila v rednem delovnem razmerju, imam `e kar nekaj delovnih izku{enj. Ve~ poletij sem delala v razli~nih delovnih organizacijah (Sklad RS za razvoj, Mlekarna Maribor, TUB Swaty Maribor), opravljala sem ve~idel administrativna dela, delala pa sem tudi v izvoznem oddelku, in bila desna roka referenta za izvoz. Pri vseh teh delih mi je veliko pomagalo znanje jezikov in poznavanje dela z ra~unalnikom (Windows, DOS).

Dve leti sem bila honorarno zaposlena kot predavateljica nem{kega jezika na Zavodu za izobra`evanje Doba, Maribor. To delo sem morala letos opustiti zaradi {tudija v tujini. Ukvarjala sem se tudi `e s prevajanjem strokovnih besedil in z individualnim in{truiranjem.

Nekaj ~asa sem {tudirala v tujini. Poleti 1994 sem se udele`ila intenzivnega te~aja nem{~ine in ga kon~ala z odliko. V {olskem letu 1994/95 sem bila {tudentka t.i. skupne predavalnice, skupnega projekta moje mati~ne fakultete in Univerze Karla Franza v Gradcu (Avstrija). Tam sem se enkrat na teden urila v simultanem, konsekutivnem in pisnem prevajanju ter v angle{ki in nem{ki konverzaciji.

V {olskem letu 1995/96 (poletni semester) sem vpisana kot redna {tudentka Univerze v Celovcu, na smereh anglistika in nem{ka filologija. Tja sem {la predvsem zato, da bi si `e pridobljeno znanje obogatila in si nabrala novega znanja, izku{enj in tudi gradivo za diplomsko nalogo. [tudij bom namre~ kon~ala na mati~ni fakulteti.

Tudi na fakulteti sem bila ~lanica dramske skupine, oddelka za nemcistiko, s katero smo igrali doma in v tujini (Celovec).

^eprav bom po kon~anem {tudiju dobila naziv profesorica angle{~ine in nem{~ine, svoje bodo~e zaposlitve ne vidim tako zelo strogo omejene na pedago{ko delo. Imam veliko izku{enj na raznih drugih podro~jih, zanimata me predvsem turizem (v kratkem se nameravam udele`iti seminarja za turisti~ne vodnike, bila sem `e v nekaj evropskih dr`avah: Nem~ija, Avstrija, Italija, [panija, Francija, Malta) in zunanja trgovina, kjer bi se lahko ukvarjala s poslovno korespondenco (trenutno obiskujem v Celovcu te~aj poslovne angle{~ine). Veseli me tudi pou~evanje, tako delo z najmlaj{imi, za to, se mi zdi, imam {e poseben dar, in tudi pou~evanje odraslih. Ne izklju~ujem tudi mo`nosti nadaljnjega {tudija, najraje v tujini.

Rada bi delala v dinami~nem, sposobnem kolektivu, ki me ne bi omejeval in bi mi omogo~al, da bi uporabila vse svoje znanje. Delo bi sicer opravljala v kraju stalnega bivali{~a (Mariboru), vendar bi {e raje delala kje v tujini, predvsem na angle{ko ali nem{ko govore~em obmo~ju. Od dela pri~akujem, da mi bo omogo~ilo nadaljnji razvoj in da me bo primerno motiviralo na vseh podro~jih.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96093y.htm