* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Patricija Kosar

2000 MARIBOR, Cankarjeva 29
Telefon: (062) 221 712

Pedagoçka fakulteta v Mariboru, A - angleçŸina, B - nemçŸina

ætudij bom predvidoma konŸala januarja 1997. Delati si §elim predvsem na podroŸju pouŸevanja (jezikovni teŸaji), turizma (turistiŸni vodiŸ), zunanje trgovine (korespondenca), medijev (prevajanje, prirejanje besedil).
Osnovno çolo sem obiskovala od leta 1979 do 1987 v Mariboru, in vseh osem razredov opravila z odliko. Med çolanjem sem sodelovala na razliŸnih tekmovanjih in med drugim dobila bronasto Vegovo priznanje (matematika). Bila sem Ÿlanica lutkovno-dramske skupine, s to smo po§eli precejçen uspeh.

æolanje sem nadaljevala na Tretji gimnaziji v Mariboru, tedanji pedagoçki srednji çoli, na dru§boslovno-jezikovni smeri. Vse çtiri letnike sem konŸala z odliko, zato mi ni bilo treba opravljati zakljuŸnega izpita. ¦e v srednji çoli sem se veŸinoma ukvarjala z jeziki, redno sem se uŸila angleçŸine in nemçŸine, fakultativno pa eno leto çe italijançŸine in en semester francoçŸine. Dvakrat sem sodelovala na republiçkem tekmovanju za srednjeçolce iz angleçŸine, in obakrat dosegla soliden uspeh.

Po uspeçno opravljenih sprejemnih izpitih sem se leta 1991 vpisala na Pedagoçko fakulteto v Mariboru, smer anglistika-nemcistika. Zdaj sem absolventka, do diplome pa mi manjkata çe dva izpita. Moja povpreŸna ocena je 9.

¬eprav doslej çe nisem bila v rednem delovnem razmerju, imam §e kar nekaj delovnih izkuçenj. VeŸ poletij sem delala v razliŸnih delovnih organizacijah (Sklad RS za razvoj, Mlekarna Maribor, TUB Swaty Maribor), opravljala sem veŸidel administrativna dela, delala pa sem tudi v izvoznem oddelku, in bila desna roka referenta za izvoz. Pri vseh teh delih mi je veliko pomagalo znanje jezikov in poznavanje dela z raŸunalnikom (Windows, DOS).

Dve leti sem bila honorarno zaposlena kot predavateljica nemçkega jezika na Zavodu za izobra§evanje Doba, Maribor. To delo sem morala letos opustiti zaradi çtudija v tujini. Ukvarjala sem se tudi §e s prevajanjem strokovnih besedil in z individualnim inçtruiranjem.

Nekaj Ÿasa sem çtudirala v tujini. Poleti 1994 sem se udele§ila intenzivnega teŸaja nemçŸine in ga konŸala z odliko. V çolskem letu 1994/95 sem bila çtudentka t.i. skupne predavalnice, skupnega projekta moje matiŸne fakultete in Univerze Karla Franza v Gradcu (Avstrija). Tam sem se enkrat na teden urila v simultanem, konsekutivnem in pisnem prevajanju ter v angleçki in nemçki konverzaciji.

V çolskem letu 1995/96 (poletni semester) sem vpisana kot redna çtudentka Univerze v Celovcu, na smereh anglistika in nemçka filologija. Tja sem çla predvsem zato, da bi si §e pridobljeno znanje obogatila in si nabrala novega znanja, izkuçenj in tudi gradivo za diplomsko nalogo. ætudij bom namreŸ konŸala na matiŸni fakulteti.

Tudi na fakulteti sem bila Ÿlanica dramske skupine, oddelka za nemcistiko, s katero smo igrali doma in v tujini (Celovec).

¬eprav bom po konŸanem çtudiju dobila naziv profesorica angleçŸine in nemçŸine, svoje bodoŸe zaposlitve ne vidim tako zelo strogo omejene na pedagoçko delo. Imam veliko izkuçenj na raznih drugih podroŸjih, zanimata me predvsem turizem (v kratkem se nameravam udele§iti seminarja za turistiŸne vodnike, bila sem §e v nekaj evropskih dr§avah: NemŸija, Avstrija, Italija, æpanija, Francija, Malta) in zunanja trgovina, kjer bi se lahko ukvarjala s poslovno korespondenco (trenutno obiskujem v Celovcu teŸaj poslovne angleçŸine). Veseli me tudi pouŸevanje, tako delo z najmlajçimi, za to, se mi zdi, imam çe poseben dar, in tudi pouŸevanje odraslih. Ne izkljuŸujem tudi mo§nosti nadaljnjega çtudija, najraje v tujini.

Rada bi delala v dinamiŸnem, sposobnem kolektivu, ki me ne bi omejeval in bi mi omogoŸal, da bi uporabila vse svoje znanje. Delo bi sicer opravljala v kraju stalnega bivaliçŸa (Mariboru), vendar bi çe raje delala kje v tujini, predvsem na angleçko ali nemçko govoreŸem obmoŸju. Od dela priŸakujem, da mi bo omogoŸilo nadaljnji razvoj in da me bo primerno motiviralo na vseh podroŸjih.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96093y.htm