* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Patricija Kosar

2000 MARIBOR, Cankarjeva 29
Telefon: (062) 221 712

Pedagoška fakulteta v Mariboru, A - angleščina, B - nemščina

Študij bom predvidoma končala januarja 1997. Delati si želim predvsem na področju poučevanja (jezikovni tečaji), turizma (turistični vodič), zunanje trgovine (korespondenca), medijev (prevajanje, prirejanje besedil).
Osnovno šolo sem obiskovala od leta 1979 do 1987 v Mariboru, in vseh osem razredov opravila z odliko. Med šolanjem sem sodelovala na različnih tekmovanjih in med drugim dobila bronasto Vegovo priznanje (matematika). Bila sem članica lutkovno-dramske skupine, s to smo poželi precejšen uspeh.

Šolanje sem nadaljevala na Tretji gimnaziji v Mariboru, tedanji pedagoški srednji šoli, na družboslovno-jezikovni smeri. Vse štiri letnike sem končala z odliko, zato mi ni bilo treba opravljati zaključnega izpita. Že v srednji šoli sem se večinoma ukvarjala z jeziki, redno sem se učila angleščine in nemščine, fakultativno pa eno leto še italijanščine in en semester francoščine. Dvakrat sem sodelovala na republiškem tekmovanju za srednješolce iz angleščine, in obakrat dosegla soliden uspeh.

Po uspešno opravljenih sprejemnih izpitih sem se leta 1991 vpisala na Pedagoško fakulteto v Mariboru, smer anglistika-nemcistika. Zdaj sem absolventka, do diplome pa mi manjkata še dva izpita. Moja povprečna ocena je 9.

Čeprav doslej še nisem bila v rednem delovnem razmerju, imam že kar nekaj delovnih izkušenj. Več poletij sem delala v različnih delovnih organizacijah (Sklad RS za razvoj, Mlekarna Maribor, TUB Swaty Maribor), opravljala sem večidel administrativna dela, delala pa sem tudi v izvoznem oddelku, in bila desna roka referenta za izvoz. Pri vseh teh delih mi je veliko pomagalo znanje jezikov in poznavanje dela z računalnikom (Windows, DOS).

Dve leti sem bila honorarno zaposlena kot predavateljica nemškega jezika na Zavodu za izobraževanje Doba, Maribor. To delo sem morala letos opustiti zaradi študija v tujini. Ukvarjala sem se tudi že s prevajanjem strokovnih besedil in z individualnim inštruiranjem.

Nekaj časa sem študirala v tujini. Poleti 1994 sem se udeležila intenzivnega tečaja nemščine in ga končala z odliko. V šolskem letu 1994/95 sem bila študentka t.i. skupne predavalnice, skupnega projekta moje matične fakultete in Univerze Karla Franza v Gradcu (Avstrija). Tam sem se enkrat na teden urila v simultanem, konsekutivnem in pisnem prevajanju ter v angleški in nemški konverzaciji.

V šolskem letu 1995/96 (poletni semester) sem vpisana kot redna študentka Univerze v Celovcu, na smereh anglistika in nemška filologija. Tja sem šla predvsem zato, da bi si že pridobljeno znanje obogatila in si nabrala novega znanja, izkušenj in tudi gradivo za diplomsko nalogo. Študij bom namreč končala na matični fakulteti.

Tudi na fakulteti sem bila članica dramske skupine, oddelka za nemcistiko, s katero smo igrali doma in v tujini (Celovec).

Čeprav bom po končanem študiju dobila naziv profesorica angleščine in nemščine, svoje bodoče zaposlitve ne vidim tako zelo strogo omejene na pedagoško delo. Imam veliko izkušenj na raznih drugih področjih, zanimata me predvsem turizem (v kratkem se nameravam udeležiti seminarja za turistične vodnike, bila sem že v nekaj evropskih državah: Nemčija, Avstrija, Italija, Španija, Francija, Malta) in zunanja trgovina, kjer bi se lahko ukvarjala s poslovno korespondenco (trenutno obiskujem v Celovcu tečaj poslovne angleščine). Veseli me tudi poučevanje, tako delo z najmlajšimi, za to, se mi zdi, imam še poseben dar, in tudi poučevanje odraslih. Ne izključujem tudi možnosti nadaljnjega študija, najraje v tujini.

Rada bi delala v dinamičnem, sposobnem kolektivu, ki me ne bi omejeval in bi mi omogočal, da bi uporabila vse svoje znanje. Delo bi sicer opravljala v kraju stalnega bivališča (Mariboru), vendar bi še raje delala kje v tujini, predvsem na angleško ali nemško govorečem območju. Od dela pričakujem, da mi bo omogočilo nadaljnji razvoj in da me bo primerno motiviralo na vseh področjih.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96093y.htm