* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Biserka Petkovi†

2000 MARIBOR, Turnerjeva ulica 27
Telefon: (062) 25 398

Pedagoçka fakulteta v Mariboru, glasbena pedagogika

ætudij bom predvidoma konŸala maja 1997. Delati si §elim predvsem v glasbeni çoli - pouŸevanje solfed§a in klavirja.
Osnovno çolo sem konŸala v Mariboru s prav dobrim uspehom. Ves Ÿas osnovnoçolskega çolanja sem bila dejavna tudi na glasbenem podroŸju. Tako sem najprej zaŸela hoditi v ni§jo baletno çolo, in tam poleg baleta obiskovala tudi nauk o glasbi in pouk blokflavte.

Kmalu za vpisom v baletno çolo sem se zaŸela uŸiti tudi harmonike pri KUD-u Krilato kolo.

V çestem razredu osnovne çole sem se poleg prej navedenih predmetov zaŸela uŸiti çe klavirja. V prvi polovici çolskega leta sem pouk klavirja obiskovala zasebno, zatem pa sem opravila sprejemni izpit in do konŸane osnovne çole tako opravila çe ni§jo glasbeno iz klavirja.

V osnovni çoli sem se odloŸila, da bom çtudirala glasbo, zato sem se vpisala na Srednjo glasbeno in baletno çolo v Mariboru, teoretska smer, in jo vsa leta konŸevala z odliŸnim uspehom. ¦e v osnovni çoli in tudi v srednji sem se uŸila angleçkega jezika. Poleg angleçŸine sem imela v srednji çoli tudi pouk iz italijançŸine, v drugem letniku pa sem zaŸela obiskovati pouk solopetja.

Po konŸani Srednji glasbeni in baletni çoli, teoretska smer, sem se vpisala na Pedagoçko fakulteto v Mariboru, smer glasbena pedagogika. Poleg tega sem se uŸila çe solopetja, saj sem §elela konŸati srednjo çolo iz tega predmeta. Tako sem v zaŸetku junija 1995 opravila diplomski nastop iz solopetja s prav dobrim uspehom. OdloŸila sem se, da bom çtudij solopetja nadaljevala na Akademiji za glasbo v Ljubljani. V çtudijskem letu 1995/96 sem se vpisala v Ÿetrti letnik glasbene pedagogike na Pedagoçki fakulteti v Mariboru in v prvi letnik Oddelka za petje na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Tam se uŸim tudi nemçkega jezika.

Poleg rednega çtudija sem obiskovala razne seminarje iz glasbene pedagogike (npr. v Rogaçki Slatini) in seminarje iz solopetja (v Ljubljani), soŸasno pa zmeraj prepevala v kakçnem zboru; najprej v zboru Promusica, zadnji dve leti pa v ¦enskem pevskem zboru Rotov§.

¬eprav doslej çe nisem bila redno zaposlena, sem si nabrala nekaj delovnih izkuçenj. Tako sem pouŸevala klavir, pela v opernem zboru z Mariborsko filharmonijo in pouŸevala solfeggio v ni§ji glasbeni çoli.

V prihodnosti bom çe nadaljevala çtudij petja v Ljubljani ter se spopolnjevala v znanju tujih jezikov, zato bi po diplomi na Pedagoçki fakulteti v Mariboru najraje pouŸevala na glasbeni çoli v glavnem mestu.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96092y.htm