* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Mojca Lipko

2233 SVETA ANA V SLOVENSKIH GORICAH, Sv. Ana 27
Telefon: (062) 732 093

Ekonomsko-poslovna fakulteta v Mariboru, mened`ment malih podjetij

[tudij bom predvidoma kon~ala septembra 1996. Delati si `elim predvsem pri vodenju malega podjetja.
Osnovno {olo sem obiskovala pri Sveti Ani v Slovenskih goricah. Vse razrede sem kon~ala z odli~nim uspehom. Po kon~ani osnovni {oli sem nadaljevala {olanje na Srednji ekonomski {oli v Mariboru. Zanimali so me predvsem strokovni predmeti in jeziki. Dve leti sem sodelovala tudi na tekmovanju Mladi za napredek Maribora. Prva raziskovalna naloga je bila s podro~ja zgodovine - Cerkev Svete Trojice, druga pa iz ekonomije - Marketing MIX; obe nalogi sta bili dobro ocenjeni, za prvo pa sem prejela tudi prvo nagrado za predstavitveni plakat. Tudi ta {tiri leta sem kon~ala z odli~nim uspehom. V srednji {oli sem spoznala, da je ekonomija to, s ~imer se `elim kasneje v `ivljenju poklicno ukvarjati. Zato sem se po kon~ani srednji {oli vpisala na Ekonomsko-poslovno fakulteto v Mariboru.

Po prvih dveh letih "splo{nega" {tudija sem izbrala smer mened`ment malih in srednjih podjetij, v okviru Tempus Joint European Project 3076. Zakaj prav to smer? Vodenje malega podjetja zahteva poznavanje vseh podro~ij v podjetju ter dinami~nega, prilagodljivega ~loveka. [tudij na tej smeri je zasnovan nekoliko druga~e kot druge klasi~ne smeri. Dva dni v tednu pre`ivi {tudent v {oli, dva dni pa v mentorskem podjetju. Zasnovan je tako, da vzporedno z obravnavanjem teorije v {oli obravnavajo {tudentje v podjetju resni~ne primere s posameznega podro~ja. Pri {tudiju smo obdelali vsa podro~ja: finance, ra~unovodstvo, organizacijo, pravo, upravljanje proizvodnje, marketing, projektno vodenje, informatiko. [tudijsko prakso sem dve leti opravljala v podjetju Reflex v Gornji Radgoni, tam sem si pridobila pomembne izku{nje in znanje, ki mi bodo koristili pri nadaljnjem delu.

Sam {tudij zahteva dobro znanje angle{kega in nem{kega jezika, opravila pa sem tudi za~etni te~aj italijan{~ine. @e nekaj let uporabljam pri delu ra~unalnik s programskim orodjem Windows, Word for Windows, Excel, Visio, Super projekt, DOS.

@elim se zaposliti v dinami~nem in ustvarjalnem kolektivu, da bom lahko uporabila pridobljeno znanje in ga hkrati tudi dopolnjevala z izku{njami, pridobljenimi v praksi, hkrati pa si ob delu dopolnila fakultetno znanje na podiplomskem {tudiju, smeri mened`ment in organizacija, v Mariboru, da bi lahko ~im bolje pripomogla k uspehu podjetja, v katerem bom zaposlena. Ni me strah te`avnih nalog, saj zahtevajo le-te pro`nega, ustvarjalnega ~loveka, ki lahko le z znanjem in iznajdljivostjo dose`e za cilje. Menim, da so moje najpomembnej{e lastnosti: vztrajnost, iznajdljivost, sistemati~nost in potrpe`ljivost, in da mi bodo te lastnosti kar najbolj koristile pri delu.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96088y.htm