* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Mojca Lipko

2233 SVETA ANA V SLOVENSKIH GORICAH, Sv. Ana 27
Telefon: (062) 732 093

Ekonomsko-poslovna fakulteta v Mariboru, mened§ment malih podjetij

ætudij bom predvidoma konŸala septembra 1996. Delati si §elim predvsem pri vodenju malega podjetja.
Osnovno çolo sem obiskovala pri Sveti Ani v Slovenskih goricah. Vse razrede sem konŸala z odliŸnim uspehom. Po konŸani osnovni çoli sem nadaljevala çolanje na Srednji ekonomski çoli v Mariboru. Zanimali so me predvsem strokovni predmeti in jeziki. Dve leti sem sodelovala tudi na tekmovanju Mladi za napredek Maribora. Prva raziskovalna naloga je bila s podroŸja zgodovine - Cerkev Svete Trojice, druga pa iz ekonomije - Marketing MIX; obe nalogi sta bili dobro ocenjeni, za prvo pa sem prejela tudi prvo nagrado za predstavitveni plakat. Tudi ta çtiri leta sem konŸala z odliŸnim uspehom. V srednji çoli sem spoznala, da je ekonomija to, s Ÿimer se §elim kasneje v §ivljenju poklicno ukvarjati. Zato sem se po konŸani srednji çoli vpisala na Ekonomsko-poslovno fakulteto v Mariboru.

Po prvih dveh letih "sploçnega" çtudija sem izbrala smer mened§ment malih in srednjih podjetij, v okviru Tempus Joint European Project 3076. Zakaj prav to smer? Vodenje malega podjetja zahteva poznavanje vseh podroŸij v podjetju ter dinamiŸnega, prilagodljivega Ÿloveka. ætudij na tej smeri je zasnovan nekoliko drugaŸe kot druge klasiŸne smeri. Dva dni v tednu pre§ivi çtudent v çoli, dva dni pa v mentorskem podjetju. Zasnovan je tako, da vzporedno z obravnavanjem teorije v çoli obravnavajo çtudentje v podjetju resniŸne primere s posameznega podroŸja. Pri çtudiju smo obdelali vsa podroŸja: finance, raŸunovodstvo, organizacijo, pravo, upravljanje proizvodnje, marketing, projektno vodenje, informatiko. ætudijsko prakso sem dve leti opravljala v podjetju Reflex v Gornji Radgoni, tam sem si pridobila pomembne izkuçnje in znanje, ki mi bodo koristili pri nadaljnjem delu.

Sam çtudij zahteva dobro znanje angleçkega in nemçkega jezika, opravila pa sem tudi zaŸetni teŸaj italijançŸine. ¦e nekaj let uporabljam pri delu raŸunalnik s programskim orodjem Windows, Word for Windows, Excel, Visio, Super projekt, DOS.

¦elim se zaposliti v dinamiŸnem in ustvarjalnem kolektivu, da bom lahko uporabila pridobljeno znanje in ga hkrati tudi dopolnjevala z izkuçnjami, pridobljenimi v praksi, hkrati pa si ob delu dopolnila fakultetno znanje na podiplomskem çtudiju, smeri mened§ment in organizacija, v Mariboru, da bi lahko Ÿim bolje pripomogla k uspehu podjetja, v katerem bom zaposlena. Ni me strah te§avnih nalog, saj zahtevajo le-te pro§nega, ustvarjalnega Ÿloveka, ki lahko le z znanjem in iznajdljivostjo dose§e za cilje. Menim, da so moje najpomembnejçe lastnosti: vztrajnost, iznajdljivost, sistematiŸnost in potrpe§ljivost, in da mi bodo te lastnosti kar najbolj koristile pri delu.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96088y.htm