* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Mojca Lipko

2233 SVETA ANA V SLOVENSKIH GORICAH, Sv. Ana 27
Telefon: (062) 732 093

Ekonomsko-poslovna fakulteta v Mariboru, menedžment malih podjetij

Študij bom predvidoma končala septembra 1996. Delati si želim predvsem pri vodenju malega podjetja.
Osnovno šolo sem obiskovala pri Sveti Ani v Slovenskih goricah. Vse razrede sem končala z odličnim uspehom. Po končani osnovni šoli sem nadaljevala šolanje na Srednji ekonomski šoli v Mariboru. Zanimali so me predvsem strokovni predmeti in jeziki. Dve leti sem sodelovala tudi na tekmovanju Mladi za napredek Maribora. Prva raziskovalna naloga je bila s področja zgodovine - Cerkev Svete Trojice, druga pa iz ekonomije - Marketing MIX; obe nalogi sta bili dobro ocenjeni, za prvo pa sem prejela tudi prvo nagrado za predstavitveni plakat. Tudi ta štiri leta sem končala z odličnim uspehom. V srednji šoli sem spoznala, da je ekonomija to, s čimer se želim kasneje v življenju poklicno ukvarjati. Zato sem se po končani srednji šoli vpisala na Ekonomsko-poslovno fakulteto v Mariboru.

Po prvih dveh letih "splošnega" študija sem izbrala smer menedžment malih in srednjih podjetij, v okviru Tempus Joint European Project 3076. Zakaj prav to smer? Vodenje malega podjetja zahteva poznavanje vseh področij v podjetju ter dinamičnega, prilagodljivega človeka. Študij na tej smeri je zasnovan nekoliko drugače kot druge klasične smeri. Dva dni v tednu preživi študent v šoli, dva dni pa v mentorskem podjetju. Zasnovan je tako, da vzporedno z obravnavanjem teorije v šoli obravnavajo študentje v podjetju resnične primere s posameznega področja. Pri študiju smo obdelali vsa področja: finance, računovodstvo, organizacijo, pravo, upravljanje proizvodnje, marketing, projektno vodenje, informatiko. Študijsko prakso sem dve leti opravljala v podjetju Reflex v Gornji Radgoni, tam sem si pridobila pomembne izkušnje in znanje, ki mi bodo koristili pri nadaljnjem delu.

Sam študij zahteva dobro znanje angleškega in nemškega jezika, opravila pa sem tudi začetni tečaj italijanščine. Že nekaj let uporabljam pri delu računalnik s programskim orodjem Windows, Word for Windows, Excel, Visio, Super projekt, DOS.

Želim se zaposliti v dinamičnem in ustvarjalnem kolektivu, da bom lahko uporabila pridobljeno znanje in ga hkrati tudi dopolnjevala z izkušnjami, pridobljenimi v praksi, hkrati pa si ob delu dopolnila fakultetno znanje na podiplomskem študiju, smeri menedžment in organizacija, v Mariboru, da bi lahko čim bolje pripomogla k uspehu podjetja, v katerem bom zaposlena. Ni me strah težavnih nalog, saj zahtevajo le-te prožnega, ustvarjalnega človeka, ki lahko le z znanjem in iznajdljivostjo doseže za cilje. Menim, da so moje najpomembnejše lastnosti: vztrajnost, iznajdljivost, sistematičnost in potrpežljivost, in da mi bodo te lastnosti kar najbolj koristile pri delu.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96088y.htm