* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Andreja Mojzer

2000 MARIBOR, Ple~nikova 5

Ekonomsko-poslovna fakulteta v Mariboru, ban~ni{tvo in finance

[tudij bom predvidoma kon~ala maja 1997. Delati si `elim predvsem v financah podjetij, ban~ni{tvu, ra~unovodski slu`bi.
Osnovno {olo sem obiskovala v Mariboru in jo kon~ala z odli~nim uspehom; to mi je omogo~ilo nadaljnje {olanje na Srednji ekonomski {oli v Mariboru. ^eprav sem si {olanje na srednji {oli zami{ljala popolnoma druga~e, nisem bila razo~arana. In ker me je {tudij ekonomije `e od nekdaj veselil, sem {olanje nadaljevala na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru. Z odliko kon~ana srednja {ola in uspe{no opravljen sprejemni izpit sta mi omogo~ila vpis na fakulteto. Prvi dve leti {tudija sta bili namenjeni splo{ni ekonomski izobrazbi in {ele v tretjem letniku sem izbrala smer {tudija. Odlo~ila sem se za ban~ni{tvo in finance, smer, ki me je najbolj privla~ila. ^eprav {tudij na tej smeri ni izpolnil mojih pri~akovanj, si {e zmeraj sku{am z njim pridobiti kar najve~ izobrazbe. Zdaj sem v ~etrtem, zadnjem letniku te fakultete, prihodnje {olsko leto bom pripravljala diplomsko delo o podjetni{kih financah.

Povpre~je ocen izpitov tretjega letnika zna{a 9,3. Aktivno obvladam angle{ki in nem{ki jezik, angle{~ino sem in{truirala `e v osnovni {oli. Na fakulteti sem se preusmerila na in{trukcije iz matematike, ob koncu {tudija pa sem in{trukcije opustila in se posvetila spopolnjevanju znanja tujih jezikov, predvsem z branjem tuje literature.

Moj drugi tuji jezik je nem{~ina. Korenine spoznavanja nem{kega jezika segajo `e v osnovno {olo, saj sem `e tam obiskovala te~aj nem{kega jezika, v srednji {oli pa je bila nem{~ina obvezen predmet. Na fakulteti sem dopolnjevala znanje s tujo literaturo, z u~beniki in s prevajanjem.

O mojih zmo`nostih pa tole: na Srednji ekonomski {oli sem si pridobila znanje iz strojepisja. V dveh letih na fakulteti sem se seznanila z ra~unalni{kimi pripomo~ki za oblikovanje in uporabo baz podatkov dBase IV, s pripomo~ki iz skupine ra~unalni{kih preglednic Lotus 1-2-3, s pripomo~ki za obdelavo besedil WordPerfect in Word, veliko pozornost pa sem namenila predvsem okolju Windows in operativnemu sistemu DOS.

Na fakulteti sem sodelovala pri projektu malih podjetij pod mentorstvom dr. Janka Belaka, ki mi je omogo~il vpogled v ustanovitev in upravljanje malih podjetij, udele`ila sem se tudi Malega borznega seminarja, ki ga dru{tvo {tudentov Aiesec vsako leto organizira na fakulteti v Mariboru.

Doslej {e nisem bila v rednem delovnem razmerju, imam pa `e nekaj delovnih izku{enj, pridobila sem si jih z delom v podjetjih, pri obvezni delovni praksi v srednji {oli in na fakulteti. Najbolj zanimiva delovna izku{nja je bila zaposlitev v Novi kreditni banki Maribor.

Prihodnost si zami{ljam takole: zelo me zanima delo na podro~ju financ, predvsem v ustvarjalnem okolju, kjer bi lahko uporabljala pridobljeno znanje, imela mo`nost za napredek in razvoj ter nadaljnji {tudij. Zanimata me tudi ban~ni{tvo in ra~unovodstvo, nikakor pa ne enoli~na dela. Zelo bi me razveselila zaposlitev v kraju bivanja, ~eprav bi me zanimalo tudi delo v drugem kraju, mogo~e celo v tujini.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96086y.htm