* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Andreja Mojzer

2000 MARIBOR, PleŸnikova 5

Ekonomsko-poslovna fakulteta v Mariboru, banŸniçtvo in finance

ætudij bom predvidoma konŸala maja 1997. Delati si §elim predvsem v financah podjetij, banŸniçtvu, raŸunovodski slu§bi.
Osnovno çolo sem obiskovala v Mariboru in jo konŸala z odliŸnim uspehom; to mi je omogoŸilo nadaljnje çolanje na Srednji ekonomski çoli v Mariboru. ¬eprav sem si çolanje na srednji çoli zamiçljala popolnoma drugaŸe, nisem bila razoŸarana. In ker me je çtudij ekonomije §e od nekdaj veselil, sem çolanje nadaljevala na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru. Z odliko konŸana srednja çola in uspeçno opravljen sprejemni izpit sta mi omogoŸila vpis na fakulteto. Prvi dve leti çtudija sta bili namenjeni sploçni ekonomski izobrazbi in çele v tretjem letniku sem izbrala smer çtudija. OdloŸila sem se za banŸniçtvo in finance, smer, ki me je najbolj privlaŸila. ¬eprav çtudij na tej smeri ni izpolnil mojih priŸakovanj, si çe zmeraj skuçam z njim pridobiti kar najveŸ izobrazbe. Zdaj sem v Ÿetrtem, zadnjem letniku te fakultete, prihodnje çolsko leto bom pripravljala diplomsko delo o podjetniçkih financah.

PovpreŸje ocen izpitov tretjega letnika znaça 9,3. Aktivno obvladam angleçki in nemçki jezik, angleçŸino sem inçtruirala §e v osnovni çoli. Na fakulteti sem se preusmerila na inçtrukcije iz matematike, ob koncu çtudija pa sem inçtrukcije opustila in se posvetila spopolnjevanju znanja tujih jezikov, predvsem z branjem tuje literature.

Moj drugi tuji jezik je nemçŸina. Korenine spoznavanja nemçkega jezika segajo §e v osnovno çolo, saj sem §e tam obiskovala teŸaj nemçkega jezika, v srednji çoli pa je bila nemçŸina obvezen predmet. Na fakulteti sem dopolnjevala znanje s tujo literaturo, z uŸbeniki in s prevajanjem.

O mojih zmo§nostih pa tole: na Srednji ekonomski çoli sem si pridobila znanje iz strojepisja. V dveh letih na fakulteti sem se seznanila z raŸunalniçkimi pripomoŸki za oblikovanje in uporabo baz podatkov dBase IV, s pripomoŸki iz skupine raŸunalniçkih preglednic Lotus 1-2-3, s pripomoŸki za obdelavo besedil WordPerfect in Word, veliko pozornost pa sem namenila predvsem okolju Windows in operativnemu sistemu DOS.

Na fakulteti sem sodelovala pri projektu malih podjetij pod mentorstvom dr. Janka Belaka, ki mi je omogoŸil vpogled v ustanovitev in upravljanje malih podjetij, udele§ila sem se tudi Malega borznega seminarja, ki ga druçtvo çtudentov Aiesec vsako leto organizira na fakulteti v Mariboru.

Doslej çe nisem bila v rednem delovnem razmerju, imam pa §e nekaj delovnih izkuçenj, pridobila sem si jih z delom v podjetjih, pri obvezni delovni praksi v srednji çoli in na fakulteti. Najbolj zanimiva delovna izkuçnja je bila zaposlitev v Novi kreditni banki Maribor.

Prihodnost si zamiçljam takole: zelo me zanima delo na podroŸju financ, predvsem v ustvarjalnem okolju, kjer bi lahko uporabljala pridobljeno znanje, imela mo§nost za napredek in razvoj ter nadaljnji çtudij. Zanimata me tudi banŸniçtvo in raŸunovodstvo, nikakor pa ne enoliŸna dela. Zelo bi me razveselila zaposlitev v kraju bivanja, Ÿeprav bi me zanimalo tudi delo v drugem kraju, mogoŸe celo v tujini.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96086y.htm