* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Iztok Kolar

2000 MARIBOR, Razlagova 9
Telefon: (062) 26 016

Ekonomsko-poslovna fakulteta v Mariboru, podjetni{tvo

Delati si `elim predvsem na podro~ju poslovnih analiz in razvojno raziskovalnih programov ali vodenja ra~unovodstva.
Osnovno {olo Bratov Polan~i~ev sem obiskoval v Mariboru. Srednje{olsko izobra`evanje sem, po opravljenih sprejemnih izpitih, za~el na srednji aran`erski {oli in kon~al prvi letnik. Po diferencialnih izpitih na srednji ekonomski {oli za drugi letnik, sem obiskoval to {olo in si z zaklju~nim izpitom pridobil naziv ekonomsko-komercialni tehnik.

Izobra`evanje sem nadaljeval na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru. Opravil sem dva letnika integralnega visoko{olskega {tudija in nadaljeval {tudij na smeri podjetni{tvo s povpre~no oceno 8,8. Zdaj sem absolvent in se pripravljam na diplomo.

Podjetni{tvo je nova smer na Ekonomsko-poslovni fakulteti. Sem prva generacija, ki se izobra`uje in pridobiva tovrstno znanje v Sloveniji. Pridobil sem si znaje iz interne in eksterne revizije, znanje nadzornika ali vodje nadzorne dejavnosti, dav~nega svetovalca, vodje ra~unovodsko-analitske slu`be in se seznanil z ra~unovodstvom {tevilnih dr`av.

Med {tudijem in delovno prakso sem si pridobil dragocene izku{nje, in te bom koristno uporabil na delovnem mestu. Znanje sem doslej presku{al v podjetjih: Zlatorog, d.d., Maribor (knji`il sem terjatve do posameznih kupcev), Kvik TP - Maribor (sodeloval pri inventuri in si pridobival znanje v knjigovodski slu`bi), Tima interna banka, d.d., Maribor (tukaj sem se prvi~ sre~al s sestavo letnega zaklju~nega ra~una in poslovnega poro~ila, nekoliko sem se ukvarjal tudi z izdajo in prejemom - vnov~evanjem menic), Intes Mlin testenine - Maribor.

Sodeloval sem pri pripravi gradiva za cenitev podjetij (za podjetje Galbi, d.o.o., sem pomagal delati analize podjetij in obdelavo podatkov ter oblikovanje na ra~unalniku). Pri agenciji Kline&Kline, d.o.o., Ljubljana, sem sodeloval pri razli~nih anketah, statisti~no obdelal in predstavil podatke. Pri In{titutu za ra~unovodstvo, revizijo in podjetni{ko svetovanje EPF Maribor sem opravil anketo za in{titut in obdelal podatke ter jih predstavil na 26. simpoziju o sodobnih metodah v ra~unovodstvu v Portoro`u leta 1994. Istega leta sem se udele`il Malega borznega seminarja.

Od tujih jezikov obvladam aktivno angle{~ino, srb{~ino in hrva{~ino, pasivno pa je znanje nem{kega jezika. V ra~unalni{tvu obvladam delo v okolju Windows, Word, Excel, Lotus, Edix, Lomp, Lompv, Lompt, Strateg, SPSS+, WP5.1.

Tam, kjer se bom zaposlil, bom lahko opravljal strokovno zahtevnej{a dela v ra~unovodstvu ({e ko sem bil {tudent, sva z bratom ustanovila svoje podjetje, ki je dve leti uspe{no poslovalo, v njem sem sam upravljal finance, vodil ra~unovodstvo in opravljal vodstvena dela; zaradi spremembe zakona o dru`bah, po kateri je bil potreben za ohranitev podjetja najni`ji osnovni kapital, sva z bratom novembra 1995 opustila d.o.o.). Poznam najnovej{e ra~unovodske metode vrednotenja u~inkov kot sta TC in ABC.

@e kot srednje{olec sem pomagal o~etu pri izdelavi raznih poslovnih analiz in razvojno-raziskovalnih programov. (O~e je magister poslovnih znanosti - s podro~jem planiranja in analiz se ukvarja `e 30 let.) Menim, da sem si pri tem delu pridobil `e veliko dragocenih izku{enj.

Sem ~lovek z veliko zamislimi in ustvarjalnosti in z `eljo po nenehnem izbolj{evanju razmer. Domiselnost in iznajdljivost sta moji prednosti. Delo opravim tako, kot zahtevajo okoli{~ine, to pomeni ne samo delati, temve~ tudi narediti.

Poznam tudi ra~unovodstvo v Nem~iji, Avstriji, Italiji, Franciji, Veliki Britaniji, Zdru`enih dr`avah Amerike, na Japonskem, voditi pa ga znam tudi v skladu z Mednarodnimi ra~unovodskimi standardi, na podlagi katerih so sestavljeni tudi slovenski.

Potem ko bi se zaposlil, bi se rad po dogovoru {e nadalje strokovno spopolnjeval, predvsem v jezikih.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96082y.htm