* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Iztok Kolar

2000 MARIBOR, Razlagova 9
Telefon: (062) 26 016

Ekonomsko-poslovna fakulteta v Mariboru, podjetniçtvo

Delati si §elim predvsem na podroŸju poslovnih analiz in razvojno raziskovalnih programov ali vodenja raŸunovodstva.
Osnovno çolo Bratov PolanŸiŸev sem obiskoval v Mariboru. Srednjeçolsko izobra§evanje sem, po opravljenih sprejemnih izpitih, zaŸel na srednji aran§erski çoli in konŸal prvi letnik. Po diferencialnih izpitih na srednji ekonomski çoli za drugi letnik, sem obiskoval to çolo in si z zakljuŸnim izpitom pridobil naziv ekonomsko-komercialni tehnik.

Izobra§evanje sem nadaljeval na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru. Opravil sem dva letnika integralnega visokoçolskega çtudija in nadaljeval çtudij na smeri podjetniçtvo s povpreŸno oceno 8,8. Zdaj sem absolvent in se pripravljam na diplomo.

Podjetniçtvo je nova smer na Ekonomsko-poslovni fakulteti. Sem prva generacija, ki se izobra§uje in pridobiva tovrstno znanje v Sloveniji. Pridobil sem si znaje iz interne in eksterne revizije, znanje nadzornika ali vodje nadzorne dejavnosti, davŸnega svetovalca, vodje raŸunovodsko-analitske slu§be in se seznanil z raŸunovodstvom çtevilnih dr§av.

Med çtudijem in delovno prakso sem si pridobil dragocene izkuçnje, in te bom koristno uporabil na delovnem mestu. Znanje sem doslej preskuçal v podjetjih: Zlatorog, d.d., Maribor (knji§il sem terjatve do posameznih kupcev), Kvik TP - Maribor (sodeloval pri inventuri in si pridobival znanje v knjigovodski slu§bi), Tima interna banka, d.d., Maribor (tukaj sem se prviŸ sreŸal s sestavo letnega zakljuŸnega raŸuna in poslovnega poroŸila, nekoliko sem se ukvarjal tudi z izdajo in prejemom - vnovŸevanjem menic), Intes Mlin testenine - Maribor.

Sodeloval sem pri pripravi gradiva za cenitev podjetij (za podjetje Galbi, d.o.o., sem pomagal delati analize podjetij in obdelavo podatkov ter oblikovanje na raŸunalniku). Pri agenciji Kline&Kline, d.o.o., Ljubljana, sem sodeloval pri razliŸnih anketah, statistiŸno obdelal in predstavil podatke. Pri Inçtitutu za raŸunovodstvo, revizijo in podjetniçko svetovanje EPF Maribor sem opravil anketo za inçtitut in obdelal podatke ter jih predstavil na 26. simpoziju o sodobnih metodah v raŸunovodstvu v Portoro§u leta 1994. Istega leta sem se udele§il Malega borznega seminarja.

Od tujih jezikov obvladam aktivno angleçŸino, srbçŸino in hrvaçŸino, pasivno pa je znanje nemçkega jezika. V raŸunalniçtvu obvladam delo v okolju Windows, Word, Excel, Lotus, Edix, Lomp, Lompv, Lompt, Strateg, SPSS+, WP5.1.

Tam, kjer se bom zaposlil, bom lahko opravljal strokovno zahtevnejça dela v raŸunovodstvu (çe ko sem bil çtudent, sva z bratom ustanovila svoje podjetje, ki je dve leti uspeçno poslovalo, v njem sem sam upravljal finance, vodil raŸunovodstvo in opravljal vodstvena dela; zaradi spremembe zakona o dru§bah, po kateri je bil potreben za ohranitev podjetja najni§ji osnovni kapital, sva z bratom novembra 1995 opustila d.o.o.). Poznam najnovejçe raŸunovodske metode vrednotenja uŸinkov kot sta TC in ABC.

¦e kot srednjeçolec sem pomagal oŸetu pri izdelavi raznih poslovnih analiz in razvojno-raziskovalnih programov. (OŸe je magister poslovnih znanosti - s podroŸjem planiranja in analiz se ukvarja §e 30 let.) Menim, da sem si pri tem delu pridobil §e veliko dragocenih izkuçenj.

Sem Ÿlovek z veliko zamislimi in ustvarjalnosti in z §eljo po nenehnem izboljçevanju razmer. Domiselnost in iznajdljivost sta moji prednosti. Delo opravim tako, kot zahtevajo okoliçŸine, to pomeni ne samo delati, temveŸ tudi narediti.

Poznam tudi raŸunovodstvo v NemŸiji, Avstriji, Italiji, Franciji, Veliki Britaniji, Zdru§enih dr§avah Amerike, na Japonskem, voditi pa ga znam tudi v skladu z Mednarodnimi raŸunovodskimi standardi, na podlagi katerih so sestavljeni tudi slovenski.

Potem ko bi se zaposlil, bi se rad po dogovoru çe nadalje strokovno spopolnjeval, predvsem v jezikih.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96082y.htm