* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Iztok Kolar

2000 MARIBOR, Razlagova 9
Telefon: (062) 26 016

Ekonomsko-poslovna fakulteta v Mariboru, podjetništvo

Delati si želim predvsem na področju poslovnih analiz in razvojno raziskovalnih programov ali vodenja računovodstva.
Osnovno šolo Bratov Polančičev sem obiskoval v Mariboru. Srednješolsko izobraževanje sem, po opravljenih sprejemnih izpitih, začel na srednji aranžerski šoli in končal prvi letnik. Po diferencialnih izpitih na srednji ekonomski šoli za drugi letnik, sem obiskoval to šolo in si z zaključnim izpitom pridobil naziv ekonomsko-komercialni tehnik.

Izobraževanje sem nadaljeval na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru. Opravil sem dva letnika integralnega visokošolskega študija in nadaljeval študij na smeri podjetništvo s povprečno oceno 8,8. Zdaj sem absolvent in se pripravljam na diplomo.

Podjetništvo je nova smer na Ekonomsko-poslovni fakulteti. Sem prva generacija, ki se izobražuje in pridobiva tovrstno znanje v Sloveniji. Pridobil sem si znaje iz interne in eksterne revizije, znanje nadzornika ali vodje nadzorne dejavnosti, davčnega svetovalca, vodje računovodsko-analitske službe in se seznanil z računovodstvom številnih držav.

Med študijem in delovno prakso sem si pridobil dragocene izkušnje, in te bom koristno uporabil na delovnem mestu. Znanje sem doslej preskušal v podjetjih: Zlatorog, d.d., Maribor (knjižil sem terjatve do posameznih kupcev), Kvik TP - Maribor (sodeloval pri inventuri in si pridobival znanje v knjigovodski službi), Tima interna banka, d.d., Maribor (tukaj sem se prvič srečal s sestavo letnega zaključnega računa in poslovnega poročila, nekoliko sem se ukvarjal tudi z izdajo in prejemom - vnovčevanjem menic), Intes Mlin testenine - Maribor.

Sodeloval sem pri pripravi gradiva za cenitev podjetij (za podjetje Galbi, d.o.o., sem pomagal delati analize podjetij in obdelavo podatkov ter oblikovanje na računalniku). Pri agenciji Kline&Kline, d.o.o., Ljubljana, sem sodeloval pri različnih anketah, statistično obdelal in predstavil podatke. Pri Inštitutu za računovodstvo, revizijo in podjetniško svetovanje EPF Maribor sem opravil anketo za inštitut in obdelal podatke ter jih predstavil na 26. simpoziju o sodobnih metodah v računovodstvu v Portorožu leta 1994. Istega leta sem se udeležil Malega borznega seminarja.

Od tujih jezikov obvladam aktivno angleščino, srbščino in hrvaščino, pasivno pa je znanje nemškega jezika. V računalništvu obvladam delo v okolju Windows, Word, Excel, Lotus, Edix, Lomp, Lompv, Lompt, Strateg, SPSS+, WP5.1.

Tam, kjer se bom zaposlil, bom lahko opravljal strokovno zahtevnejša dela v računovodstvu (še ko sem bil študent, sva z bratom ustanovila svoje podjetje, ki je dve leti uspešno poslovalo, v njem sem sam upravljal finance, vodil računovodstvo in opravljal vodstvena dela; zaradi spremembe zakona o družbah, po kateri je bil potreben za ohranitev podjetja najnižji osnovni kapital, sva z bratom novembra 1995 opustila d.o.o.). Poznam najnovejše računovodske metode vrednotenja učinkov kot sta TC in ABC.

Že kot srednješolec sem pomagal očetu pri izdelavi raznih poslovnih analiz in razvojno-raziskovalnih programov. (Oče je magister poslovnih znanosti - s področjem planiranja in analiz se ukvarja že 30 let.) Menim, da sem si pri tem delu pridobil že veliko dragocenih izkušenj.

Sem človek z veliko zamislimi in ustvarjalnosti in z željo po nenehnem izboljševanju razmer. Domiselnost in iznajdljivost sta moji prednosti. Delo opravim tako, kot zahtevajo okoliščine, to pomeni ne samo delati, temveč tudi narediti.

Poznam tudi računovodstvo v Nemčiji, Avstriji, Italiji, Franciji, Veliki Britaniji, Združenih državah Amerike, na Japonskem, voditi pa ga znam tudi v skladu z Mednarodnimi računovodskimi standardi, na podlagi katerih so sestavljeni tudi slovenski.

Potem ko bi se zaposlil, bi se rad po dogovoru še nadalje strokovno spopolnjeval, predvsem v jezikih.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96082y.htm