* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Peter Dolenc

2331 PRAGERSKO, Trubarjeva 24
Telefon: (062) 837 520

Fakulteta za elektrotehniko, ra~unalni{tvo in informatiko v Mariboru, elektrotehnika-avtomatika

[tudij bom predvidoma kon~al oktobra 1997. Delati si `elim predvsem v raziskovalnih timih v povezavi z elektroniko, avtomatizacijo ali robotiko.
Prve {tiri razrede osnovne {ole sem obiskoval na Pragerskem, nadaljnje {tiri pa sem kon~al na Osnovni {oli Ivana Cankarja v Mariboru. Vsa osnovno{olska leta sem imel odli~en uspeh. V tem ~asu sem se udele`eval raznih tekmovanj - iz matematike za Vegovo priznanje in tekmovanj iz nem{kega jezika, s prometnim kro`kom pa smo osvojili kolo na prometnotehni~nem tekmovanju. Izobra`evanje sem nadaljeval na Srednji elektro-ra~unalni{ki {oli v Mariboru. Izbral sem smer elektrotehnika - elektronika, saj me je to podro~je tehnike zelo zanimalo. Na srednji {oli sem se udele`il tekmovanja iz fizike, vsa {tiri leta pa sem sodeloval na sre~anjih Mladi raziskovalci za napredek Maribora. Vse naloge so bile iz elektronike, dve pa sem izpeljal tudi prakti~no: eno z naslovom "Ultrazvo~ni merilnik razdalje" s pomo~jo in v prostorih Elektrokovine v Mariboru, drugo pa sem opravil samostojno. Na to drugo sem {e posebno ponosen, saj sem se z njo predstavil tudi na sejmu ra~unalni{tva in informatike INFOS 9 in na sre~anju mladih tehnikov v Novi Gorici. Njen naslov je SAP 1 - mikroprocesorski u~ni pripomo~ek, v zameno za nagrado pa sem jo izro~il kot u~ilo {oli. Srednjo {olo sem kon~al z odliko in se vpisal na Tehni{ko fakulteto v Mariboru, zdaj obiskujem ~etrti letnik. Vsa leta {olanja sem bil slu{atelj nem{kega jezika, ki ga dokaj dobro obvladam, v znanju angle{kega jezika pa se `elim {e spopolniti.

Kot sem `e omenil me zanima tehnika, {e posebno elektronika. To je moj "vodilni konji~ek", vanj sem vlo`il veliko ~asa in kar nekaj denarja. V prostem ~asu se ukvarjam tudi z letalskim modelarstvom, in tudi to zahteva veliko denarja. Izdatke ubla`im tako, da modele konstruiram in gradim sam, njihovo spu{~anju v naravi pa mi pomeni veliko sprostitev. V iskanju novega sem se kar nekajkrat odlo~il za po~itni{ko prakso. Delal sem v proizvodnji (Impol, Slovenska Bistrica) in tudi v razvojnem oddelku (Elektrokovina, Maribor). Veliko izku{enj sem si nabral {e na servisu elektronskih naprav Gorenje in pri TV servis Auer v Mariboru. V {olskih in ob{olskih dejavnostih sem se seznanjal z ra~unalnikom in uporabljal veliko programskih paketov iz tehnike. Na podlagi tega sem si ustvaril poglede na svojo poklicno prihodnost. Rad bi, da bi bila ta razgibana - po mo`nosti skupinsko raziskovalno delo.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96081y.htm