* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Peter Dolenc

2331 PRAGERSKO, Trubarjeva 24
Telefon: (062) 837 520

Fakulteta za elektrotehniko, raŸunalniçtvo in informatiko v Mariboru, elektrotehnika-avtomatika

ætudij bom predvidoma konŸal oktobra 1997. Delati si §elim predvsem v raziskovalnih timih v povezavi z elektroniko, avtomatizacijo ali robotiko.
Prve çtiri razrede osnovne çole sem obiskoval na Pragerskem, nadaljnje çtiri pa sem konŸal na Osnovni çoli Ivana Cankarja v Mariboru. Vsa osnovnoçolska leta sem imel odliŸen uspeh. V tem Ÿasu sem se udele§eval raznih tekmovanj - iz matematike za Vegovo priznanje in tekmovanj iz nemçkega jezika, s prometnim kro§kom pa smo osvojili kolo na prometnotehniŸnem tekmovanju. Izobra§evanje sem nadaljeval na Srednji elektro-raŸunalniçki çoli v Mariboru. Izbral sem smer elektrotehnika - elektronika, saj me je to podroŸje tehnike zelo zanimalo. Na srednji çoli sem se udele§il tekmovanja iz fizike, vsa çtiri leta pa sem sodeloval na sreŸanjih Mladi raziskovalci za napredek Maribora. Vse naloge so bile iz elektronike, dve pa sem izpeljal tudi praktiŸno: eno z naslovom "UltrazvoŸni merilnik razdalje" s pomoŸjo in v prostorih Elektrokovine v Mariboru, drugo pa sem opravil samostojno. Na to drugo sem çe posebno ponosen, saj sem se z njo predstavil tudi na sejmu raŸunalniçtva in informatike INFOS 9 in na sreŸanju mladih tehnikov v Novi Gorici. Njen naslov je SAP 1 - mikroprocesorski uŸni pripomoŸek, v zameno za nagrado pa sem jo izroŸil kot uŸilo çoli. Srednjo çolo sem konŸal z odliko in se vpisal na Tehniçko fakulteto v Mariboru, zdaj obiskujem Ÿetrti letnik. Vsa leta çolanja sem bil sluçatelj nemçkega jezika, ki ga dokaj dobro obvladam, v znanju angleçkega jezika pa se §elim çe spopolniti.

Kot sem §e omenil me zanima tehnika, çe posebno elektronika. To je moj "vodilni konjiŸek", vanj sem vlo§il veliko Ÿasa in kar nekaj denarja. V prostem Ÿasu se ukvarjam tudi z letalskim modelarstvom, in tudi to zahteva veliko denarja. Izdatke ubla§im tako, da modele konstruiram in gradim sam, njihovo spuçŸanju v naravi pa mi pomeni veliko sprostitev. V iskanju novega sem se kar nekajkrat odloŸil za poŸitniçko prakso. Delal sem v proizvodnji (Impol, Slovenska Bistrica) in tudi v razvojnem oddelku (Elektrokovina, Maribor). Veliko izkuçenj sem si nabral çe na servisu elektronskih naprav Gorenje in pri TV servis Auer v Mariboru. V çolskih in obçolskih dejavnostih sem se seznanjal z raŸunalnikom in uporabljal veliko programskih paketov iz tehnike. Na podlagi tega sem si ustvaril poglede na svojo poklicno prihodnost. Rad bi, da bi bila ta razgibana - po mo§nosti skupinsko raziskovalno delo.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96081y.htm