* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Jure ^ade`

4220 [KOFJA LOKA, Podlubnik 233
Telefon: (064) 622 405

Fakulteta za elektrotehniko v Ljubljani, procesna avtomatika

[tudij bom predvidoma kon~al januarja 1997. Delati si `elim predvsem pri raziskovanju ali razvoju na podro~ju procesne avtomatike.
Osnovno{olska leta sem kon~al v [kofji Loki z odli~nim uspehom. Najbolj{i sem bil v matematiki in fiziki in `e takrat sem se navdu{eval nad tehni~nimi vedami. Ko sem se vpisoval v srednjo {olo, sem se odlo~al med strojno in elektro smerjo. Izbral sem drugo, nato pa izobra`evanje nadaljeval {e na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. V drugem letniku sem sevpisal na smer procesne avtomatike in menim, da sem se odlo~il prav. Ta smer zajema predvsem razumevanje procesov in na~rtovanje vodenja procesov. [tudij je nekoliko interdisciplinarne narave, saj lahko procesi izvirajo iz najrazli~nej{ih okolij (kemija, farmacija, elektronika, strojni{tvo, biologija).

Na fakulteti dobimo {tudentje dokaj bogato zalogo teoreti~nega znanja, pri laboratorijskih vajah pa se seznanjamo s prakti~nimi problemi in nalogami. Trenutno se ukvarjam s problemom regulacije invertiranega nihala (no{enje palice na prstu). Na~rtati moram regulator, ki v najkraj{em mogo~em ~asu pripelje vozi~ek z navpi~no palico iz ene to~ke v drugo, pri tem pa palica ne sme pasti na tla.

Kljub izku{njam, ki jih pridobimo v laboratorijih, pa menim, da bi {ele resni~no razvojno delo v ekipi s strokovnjaki z izku{njami ustvarilo tisto kon~no povezavo med teorijo in prakso in bi bilo znanje, ki sem ga med {tudijem pridobil in ga {e pridobivam, tudi izrabljeno. Mo~no si `elim priti v tako delovno skupino, kjer bi lahko svoje znanje obogatil s prakti~nimi izku{njami.

Poleg {tudija sem se ves ~as ukvarjal tudi z brizganjem predmetov iz plasti~nih mas, in tako po {tudentskem servisu zaslu`il nekaj denarja. Pridobil pa sem si tudi veliko znanja s tega podro~ja, tokrat predvsem izku{nje o lastnostih plasti~nih materialov in strojev ter orodij (kokil) za brizganje. Tudi to podro~je je zelo celostno, saj zahteva predvsem dobro poznavanje strojni{tva. Moje poznavanje strojni{tva ni zadostno, vendar sem si pridobil veliko izku{enj, ki jih ve~ina {tudentov elektrosmeri ne pridobi.

Zavedam se, da je znanje tujih jezikov danes zelo pomembno. Ve~ina strokovne literature je napisana v angle{kem ali nem{kem jeziku. Poznavanje angle{kega jezika se mi zdi skoraj nepogre{ljivo in ga tudi teko~e govorim in berem. Opravil sem tudi prvi dve stopnji nem{kega jezika na Ljudski univerzi v [kofji Loki. Znanje iz nem{~ine pa nameravam {e izbolj{ati.

Junija 96 sem prenehal obiskovati predavanja. Z odlo~nim delom in nekoliko sre~e nameravam do novega leta kon~ati vse izpite. Moje `ivljenje je na razpotju. Glede na mo`nosti se moram odlo~iti za nadaljnjo pot. Na svojo izobrazbo ne gledam kot na sklenjeno celoto. Morda bom celo nadaljeval {tudij na podiplomski stopnji. Za nekaj mesecev bi {el rad v tujino na prakso ali pa {tudirat. Trenutno i{~em mo`nosti in glede na dose`ke se lahko opravljanje izpitov nekoliko prelo`i.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96080y.htm