* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Jure Čadež

4220 ŠKOFJA LOKA, Podlubnik 233
Telefon: (064) 622 405

Fakulteta za elektrotehniko v Ljubljani, procesna avtomatika

Študij bom predvidoma končal januarja 1997. Delati si želim predvsem pri raziskovanju ali razvoju na področju procesne avtomatike.
Osnovnošolska leta sem končal v Škofji Loki z odličnim uspehom. Najboljši sem bil v matematiki in fiziki in že takrat sem se navduševal nad tehničnimi vedami. Ko sem se vpisoval v srednjo šolo, sem se odločal med strojno in elektro smerjo. Izbral sem drugo, nato pa izobraževanje nadaljeval še na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. V drugem letniku sem sevpisal na smer procesne avtomatike in menim, da sem se odločil prav. Ta smer zajema predvsem razumevanje procesov in načrtovanje vodenja procesov. Študij je nekoliko interdisciplinarne narave, saj lahko procesi izvirajo iz najrazličnejših okolij (kemija, farmacija, elektronika, strojništvo, biologija).

Na fakulteti dobimo študentje dokaj bogato zalogo teoretičnega znanja, pri laboratorijskih vajah pa se seznanjamo s praktičnimi problemi in nalogami. Trenutno se ukvarjam s problemom regulacije invertiranega nihala (nošenje palice na prstu). Načrtati moram regulator, ki v najkrajšem mogočem času pripelje voziček z navpično palico iz ene točke v drugo, pri tem pa palica ne sme pasti na tla.

Kljub izkušnjam, ki jih pridobimo v laboratorijih, pa menim, da bi šele resnično razvojno delo v ekipi s strokovnjaki z izkušnjami ustvarilo tisto končno povezavo med teorijo in prakso in bi bilo znanje, ki sem ga med študijem pridobil in ga še pridobivam, tudi izrabljeno. Močno si želim priti v tako delovno skupino, kjer bi lahko svoje znanje obogatil s praktičnimi izkušnjami.

Poleg študija sem se ves čas ukvarjal tudi z brizganjem predmetov iz plastičnih mas, in tako po študentskem servisu zaslužil nekaj denarja. Pridobil pa sem si tudi veliko znanja s tega področja, tokrat predvsem izkušnje o lastnostih plastičnih materialov in strojev ter orodij (kokil) za brizganje. Tudi to področje je zelo celostno, saj zahteva predvsem dobro poznavanje strojništva. Moje poznavanje strojništva ni zadostno, vendar sem si pridobil veliko izkušenj, ki jih večina študentov elektrosmeri ne pridobi.

Zavedam se, da je znanje tujih jezikov danes zelo pomembno. Večina strokovne literature je napisana v angleškem ali nemškem jeziku. Poznavanje angleškega jezika se mi zdi skoraj nepogrešljivo in ga tudi tekoče govorim in berem. Opravil sem tudi prvi dve stopnji nemškega jezika na Ljudski univerzi v Škofji Loki. Znanje iz nemščine pa nameravam še izboljšati.

Junija 96 sem prenehal obiskovati predavanja. Z odločnim delom in nekoliko sreče nameravam do novega leta končati vse izpite. Moje življenje je na razpotju. Glede na možnosti se moram odločiti za nadaljnjo pot. Na svojo izobrazbo ne gledam kot na sklenjeno celoto. Morda bom celo nadaljeval študij na podiplomski stopnji. Za nekaj mesecev bi šel rad v tujino na prakso ali pa študirat. Trenutno iščem možnosti in glede na dosežke se lahko opravljanje izpitov nekoliko preloži.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96080y.htm