* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Polona [tern

4208 [EN^UR, Srednja vas 34
Telefon: (064) 41 827
E-mail: S56lef@s55tcp.ampr.org

Filozofska fakulteta v Ljubljani, A - angle{~ina (prevajalska smer), B - {pan{~ina (pedago{ka smer)

[tudij bom predvidoma kon~ala junija 1997. Delati si `elim predvsem na podro~ju prevajanja v in iz angle{kega in {panskega jezika.
Letos kon~ujem ~etrti letnik angle{~ine (prevajalska smer) in {pan{~ine (pedago{ka smer) na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Da me jeziki zelo privla~ijo, sem ugotovila `e v osnovni {oli, zato sem svojo {tudijsko pot ves ~as usmerjala skladno s tem. Po kon~ani osnovni {oli v [en~urju sem se vpisala na Srednjo dru`boslovno-jezikovno {olo v [kofji Loki. Tam sem si pridobila znanje jezikov, ki sem ga `elela, da sem potem lahko nadaljevala {tudij na fakulteti. V srednji {oli sem se {tiri leta u~ila angle{~ino in franco{~ino, po dve leti pa {pan{~ino in nem{~ino. [tudij angle{~ine in {pan{~ine - za to sem se navdu{ila na fakultativnem te~aju, sem usmerila po svojih `eljah, tako da si pridobivam tako prevajalsko kot tudi pedago{ko znanje.

Med vsemi leti {olanja na osnovni in srednji {oli sem se ukvarjala z mno`ico bolj ali manj zahtevnih dejavnosti, med njimi naj omenim le igranje klavirja (kon~ano imam ni`jo glasbeno {olo), sodelovanje v pevskih zborih, pri lutkah in kro`kih (najdlje pri geografskem), sodelovanje na tekmovanjih iz matematike, kemije in sloven{~ine. Poleg tega se u~im igrati pre~no flavto, ri{em in se zelo rada ukvarjam s {portom. Hodim v planine in do lanskega leta sem igrala odbojko v tretji `enski slovenski ligi. Zadnjih nekaj let se ukvarjam z jogo pri dru{tvu Joga v vsakdanjem `ivljenju, tam obiskujem in vodim te~aje ter se udele`ujem mednarodnih seminarjev pri nas in v tujini. Ob~asno in{truiram angle{~ino. Prevajalsko in pedago{ko znanje `e za~enjam "preverjati v praksi"; v kro`kih na Osnovni {oli [en~ur tri leta pou~ujem angle{~ino na pred{olski in razredni stopnji, pou~ujem pa tudi nauk o glasbi in klavir na zasebni glasbeni {oli J. V. B. v Ljubljani. Prevajam ~lanke pri reviji Svet elektronike. Lani sem opravila radioamaterski izpit v RK Papir Vev~e.

Kar zadeva spopolnjevanje na podro~ju jezikov, sem se po prvem letniku srednje {ole udele`ila poletne {ole angle{kega jezika pri Ljudski univerzi v [kofji Loki, tam smo pod vodstvom dveh slovenskih profesoric in dveh doma~ih govorcev angle{kega jezika razvijali predvsem zmo`nost sporazumevanja. Ko sem pri{la na fakulteto, sem vsako poletje za nekaj tednov od{la v tujino. Prvo leto sem {la za pet tednov v Veliko Britanijo, tam sem se usmerila v spoznavanje zgodovine, kulture in literature "v `ivo", tako da sem obiskala kraje, kjer so `iveli poglavitni ustvarjalci kulture, ki je danes tako znana po vsem svetu. Po drugem in tretjem letniku pa sem {la v [panijo, v tako imenovane delovne tabore (Campos de trabajo), v Valle del Jerte, v pokrajini Extremadura. Tam sem bila veliko v stiku z mladimi iz [panije.

^eprav sem doslej ve~ pou~evala kot prevajala, mi je do prevajanja veliko ve~. Pri prevajanju znanje zmeraj znova bogati{ in spopolnjuje{, poleg tega pa se lahko ukvarja{ z razli~nimi podro~ji. To mi je bilo zaradi vedo`eljnosti vedno izziv, in menim, da se bom do konca {tudija dovolj usposobila za tako delo. Razmi{ljam, da bi {la po kon~anem {tudiju {e za eno leto v tujino na spopolnjevanje v katero od prevajalskih {ol, saj bi mi znanje, pridobljeno tam, zelo koristilo pri prihodnjem delu. Vsekakor `elim delati kot prevajalka, ne glede na vrsto prevajanja - pisno ali ustno (simultano ali konsekutivno), lahko pri kak{nem podjetju ali prevajalski agenciji, mogo~e pa kasneje tudi samostojno. Zelo me zanima tudi slovaropisje; v sloven{~ini nam slovarjev {e zmeraj kroni~no primanjkuje, tisti, ki so, pa kli~ejo po posodobitvi in izbolj{avah. Zato bi bila zelo pripravljena sodelovati pri sestavljanju slovarjev. S to tematiko se bom ukvarjala tudi v diplomski nalogi, kjer bom s kontrastivnega vidika obravnavala pogoste slovenske in angle{ke besedne zveze ali kolokacije.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96076y.htm