* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Polona ætern

4208 æEN¬UR, Srednja vas 34
Telefon: (064) 41 827
E-mail: S56lef@s55tcp.ampr.org

Filozofska fakulteta v Ljubljani, A - angleçŸina (prevajalska smer), B - çpançŸina (pedagoçka smer)

ætudij bom predvidoma konŸala junija 1997. Delati si §elim predvsem na podroŸju prevajanja v in iz angleçkega in çpanskega jezika.
Letos konŸujem Ÿetrti letnik angleçŸine (prevajalska smer) in çpançŸine (pedagoçka smer) na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Da me jeziki zelo privlaŸijo, sem ugotovila §e v osnovni çoli, zato sem svojo çtudijsko pot ves Ÿas usmerjala skladno s tem. Po konŸani osnovni çoli v æenŸurju sem se vpisala na Srednjo dru§boslovno-jezikovno çolo v ækofji Loki. Tam sem si pridobila znanje jezikov, ki sem ga §elela, da sem potem lahko nadaljevala çtudij na fakulteti. V srednji çoli sem se çtiri leta uŸila angleçŸino in francoçŸino, po dve leti pa çpançŸino in nemçŸino. ætudij angleçŸine in çpançŸine - za to sem se navduçila na fakultativnem teŸaju, sem usmerila po svojih §eljah, tako da si pridobivam tako prevajalsko kot tudi pedagoçko znanje.

Med vsemi leti çolanja na osnovni in srednji çoli sem se ukvarjala z mno§ico bolj ali manj zahtevnih dejavnosti, med njimi naj omenim le igranje klavirja (konŸano imam ni§jo glasbeno çolo), sodelovanje v pevskih zborih, pri lutkah in kro§kih (najdlje pri geografskem), sodelovanje na tekmovanjih iz matematike, kemije in slovençŸine. Poleg tega se uŸim igrati preŸno flavto, riçem in se zelo rada ukvarjam s çportom. Hodim v planine in do lanskega leta sem igrala odbojko v tretji §enski slovenski ligi. Zadnjih nekaj let se ukvarjam z jogo pri druçtvu Joga v vsakdanjem §ivljenju, tam obiskujem in vodim teŸaje ter se udele§ujem mednarodnih seminarjev pri nas in v tujini. ObŸasno inçtruiram angleçŸino. Prevajalsko in pedagoçko znanje §e zaŸenjam "preverjati v praksi"; v kro§kih na Osnovni çoli æenŸur tri leta pouŸujem angleçŸino na predçolski in razredni stopnji, pouŸujem pa tudi nauk o glasbi in klavir na zasebni glasbeni çoli J. V. B. v Ljubljani. Prevajam Ÿlanke pri reviji Svet elektronike. Lani sem opravila radioamaterski izpit v RK Papir VevŸe.

Kar zadeva spopolnjevanje na podroŸju jezikov, sem se po prvem letniku srednje çole udele§ila poletne çole angleçkega jezika pri Ljudski univerzi v ækofji Loki, tam smo pod vodstvom dveh slovenskih profesoric in dveh domaŸih govorcev angleçkega jezika razvijali predvsem zmo§nost sporazumevanja. Ko sem priçla na fakulteto, sem vsako poletje za nekaj tednov odçla v tujino. Prvo leto sem çla za pet tednov v Veliko Britanijo, tam sem se usmerila v spoznavanje zgodovine, kulture in literature "v §ivo", tako da sem obiskala kraje, kjer so §iveli poglavitni ustvarjalci kulture, ki je danes tako znana po vsem svetu. Po drugem in tretjem letniku pa sem çla v æpanijo, v tako imenovane delovne tabore (Campos de trabajo), v Valle del Jerte, v pokrajini Extremadura. Tam sem bila veliko v stiku z mladimi iz æpanije.

¬eprav sem doslej veŸ pouŸevala kot prevajala, mi je do prevajanja veliko veŸ. Pri prevajanju znanje zmeraj znova bogatiç in spopolnjujeç, poleg tega pa se lahko ukvarjaç z razliŸnimi podroŸji. To mi je bilo zaradi vedo§eljnosti vedno izziv, in menim, da se bom do konca çtudija dovolj usposobila za tako delo. Razmiçljam, da bi çla po konŸanem çtudiju çe za eno leto v tujino na spopolnjevanje v katero od prevajalskih çol, saj bi mi znanje, pridobljeno tam, zelo koristilo pri prihodnjem delu. Vsekakor §elim delati kot prevajalka, ne glede na vrsto prevajanja - pisno ali ustno (simultano ali konsekutivno), lahko pri kakçnem podjetju ali prevajalski agenciji, mogoŸe pa kasneje tudi samostojno. Zelo me zanima tudi slovaropisje; v slovençŸini nam slovarjev çe zmeraj kroniŸno primanjkuje, tisti, ki so, pa kliŸejo po posodobitvi in izboljçavah. Zato bi bila zelo pripravljena sodelovati pri sestavljanju slovarjev. S to tematiko se bom ukvarjala tudi v diplomski nalogi, kjer bom s kontrastivnega vidika obravnavala pogoste slovenske in angleçke besedne zveze ali kolokacije.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96076y.htm