* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Polona Štern

4208 ŠENČUR, Srednja vas 34
Telefon: (064) 41 827
E-mail: S56lef@s55tcp.ampr.org

Filozofska fakulteta v Ljubljani, A - angleščina (prevajalska smer), B - španščina (pedagoška smer)

Študij bom predvidoma končala junija 1997. Delati si želim predvsem na področju prevajanja v in iz angleškega in španskega jezika.
Letos končujem četrti letnik angleščine (prevajalska smer) in španščine (pedagoška smer) na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Da me jeziki zelo privlačijo, sem ugotovila že v osnovni šoli, zato sem svojo študijsko pot ves čas usmerjala skladno s tem. Po končani osnovni šoli v Šenčurju sem se vpisala na Srednjo družboslovno-jezikovno šolo v Škofji Loki. Tam sem si pridobila znanje jezikov, ki sem ga želela, da sem potem lahko nadaljevala študij na fakulteti. V srednji šoli sem se štiri leta učila angleščino in francoščino, po dve leti pa španščino in nemščino. Študij angleščine in španščine - za to sem se navdušila na fakultativnem tečaju, sem usmerila po svojih željah, tako da si pridobivam tako prevajalsko kot tudi pedagoško znanje.

Med vsemi leti šolanja na osnovni in srednji šoli sem se ukvarjala z množico bolj ali manj zahtevnih dejavnosti, med njimi naj omenim le igranje klavirja (končano imam nižjo glasbeno šolo), sodelovanje v pevskih zborih, pri lutkah in krožkih (najdlje pri geografskem), sodelovanje na tekmovanjih iz matematike, kemije in slovenščine. Poleg tega se učim igrati prečno flavto, rišem in se zelo rada ukvarjam s športom. Hodim v planine in do lanskega leta sem igrala odbojko v tretji ženski slovenski ligi. Zadnjih nekaj let se ukvarjam z jogo pri društvu Joga v vsakdanjem življenju, tam obiskujem in vodim tečaje ter se udeležujem mednarodnih seminarjev pri nas in v tujini. Občasno inštruiram angleščino. Prevajalsko in pedagoško znanje že začenjam "preverjati v praksi"; v krožkih na Osnovni šoli Šenčur tri leta poučujem angleščino na predšolski in razredni stopnji, poučujem pa tudi nauk o glasbi in klavir na zasebni glasbeni šoli J. V. B. v Ljubljani. Prevajam članke pri reviji Svet elektronike. Lani sem opravila radioamaterski izpit v RK Papir Vevče.

Kar zadeva spopolnjevanje na področju jezikov, sem se po prvem letniku srednje šole udeležila poletne šole angleškega jezika pri Ljudski univerzi v Škofji Loki, tam smo pod vodstvom dveh slovenskih profesoric in dveh domačih govorcev angleškega jezika razvijali predvsem zmožnost sporazumevanja. Ko sem prišla na fakulteto, sem vsako poletje za nekaj tednov odšla v tujino. Prvo leto sem šla za pet tednov v Veliko Britanijo, tam sem se usmerila v spoznavanje zgodovine, kulture in literature "v živo", tako da sem obiskala kraje, kjer so živeli poglavitni ustvarjalci kulture, ki je danes tako znana po vsem svetu. Po drugem in tretjem letniku pa sem šla v Španijo, v tako imenovane delovne tabore (Campos de trabajo), v Valle del Jerte, v pokrajini Extremadura. Tam sem bila veliko v stiku z mladimi iz Španije.

Čeprav sem doslej več poučevala kot prevajala, mi je do prevajanja veliko več. Pri prevajanju znanje zmeraj znova bogatiš in spopolnjuješ, poleg tega pa se lahko ukvarjaš z različnimi področji. To mi je bilo zaradi vedoželjnosti vedno izziv, in menim, da se bom do konca študija dovolj usposobila za tako delo. Razmišljam, da bi šla po končanem študiju še za eno leto v tujino na spopolnjevanje v katero od prevajalskih šol, saj bi mi znanje, pridobljeno tam, zelo koristilo pri prihodnjem delu. Vsekakor želim delati kot prevajalka, ne glede na vrsto prevajanja - pisno ali ustno (simultano ali konsekutivno), lahko pri kakšnem podjetju ali prevajalski agenciji, mogoče pa kasneje tudi samostojno. Zelo me zanima tudi slovaropisje; v slovenščini nam slovarjev še zmeraj kronično primanjkuje, tisti, ki so, pa kličejo po posodobitvi in izboljšavah. Zato bi bila zelo pripravljena sodelovati pri sestavljanju slovarjev. S to tematiko se bom ukvarjala tudi v diplomski nalogi, kjer bom s kontrastivnega vidika obravnavala pogoste slovenske in angleške besedne zveze ali kolokacije.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96076y.htm